Seminarium om dioxin i lax och strömming.

På bild, från vänster:
Sarah Josefsson, SLU. - Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) -
Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket - Marie Aune, kemist, Livsmedelsverket -
Kjell Strömbäck, ordförande i Kustfiskarförbundet -
Moderator, Jan Nyberg, MP i Luleå.

På bild, från vänster:
Sarah Josefsson, SLU. – Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) -
Emma Halldin Ankarberg, Livsmedelsverket – Marie Aune, kemist, Livsmedelsverket -
Kjell Strömbäck, ordförande i Kustfiskarförbundet -
Moderator, Jan Nyberg, MP i Luleå.

Miljöpartiet de gröna i Norrbotten och Luleå samt Studieförbundet Vuxenskolan bjöd i går in till ett öppet seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming. Östersjölaxälvar i Samverkans Thomas Johansson rapporterar för Fiskejournalen från torsdagens dioxin seminarium i Luleå.
Seminariet var välbesökt, lokalen blev snabbt överfull av intresserade åhörare. Många hade åkt långt för att lyssna till expertpanelen bestående av landets absolut främsta toxikologer, kemister och forskare i ämnet. Det är ett skrämmande faktum att Östersjöns strömmingar och laxar är så giftiga att barn och kvinnor i fertil ålder endast bör äta fet fisk från Östersjön max två gånger per år enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Dioxinet finns lagrat i Östersjöns bottensediment från gamla miljösynder men vi har även en nytillförsel från dagens industri och via luften från andra länder.

Friskt hav på sikt
Det var många yrkesfiskare på seminariet, de påstår att dioxinhalterna i Östersjölaxen är under gränsvärdet och syftar på egna undersökningar av dioxinhalten. De ifrågasatte Livsmedelsvekets prover och menar att dioxingränsvärdena gör att de inte kan sälja sina fångster och därmed inte får någon lönsamhet i sitt fiske. Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Livsmedelsverket bemötte kritiken och berättade att de årliga provtagningarna utförs på exakt samma sätt i alla EU länder och att resultaten från exempelvis Danska och Finska prover visar samma resultat som de Svenska.
Isabella Lövin menade att dioxinhalterna i fet fisk från Östersjön är ett faktum och vi måste nu sätta fokus på att hitta källorna till dioxinföroreningarna så att vi på sikt kan få ett friskt hav med fisk som går att äta.
Läs fler notiser om dioxin och lax.

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...