Anföranden, publikfrågor och diskussion om dioxin i vår mat – den 13 februari i Luleå. Anföranden, publikfrågor och diskussion om dioxin i vår mat – den 13 februari i Luleå.[/caption] " /> Seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming. | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming.
Anföranden, publikfrågor och diskussion om dioxin i vår mat – den 13 februari i Luleå.

Anföranden, publikfrågor och diskussion om dioxin i vår mat – den 13 februari i Luleå.

Miljöpartiet de gröna i Norrbotten och Luleå samt Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till ett öppet seminarium om dioxin i Bottenvikens lax och strömming torsdagen den 13 februari kl. 19.00 i Luleå.
Kustfisket längs den Svenska Östersjökusten har sin största utbredning i Norrbotten. Huvuddelen av Sveriges laxkvot fiskas upp här. Dioxinsfrågan är infekterad och har diskuterats livligt under många år. En otroligt kunnig expertpanel borgar för spännande diskussioner och en garanterat livlig debatt.

Medverkande:
Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP), journalist, specialitet fiskefrågor.
Marie Aune, kemist, Livsmedelsverket.
Emma Halldin Ankarberg, toxikolog, Livsmedelsverket.
Sarah Josefsson, forskare, SLU.
Kjell Strömbäck, ordförande i Kustfiskarförbundet.
Moderator: Jan Nyberg, MP i Luleå.

På Facebook hittar du mer information:
https://www.facebook.com/events/1398731127045518/?ref_newsfeed_story_type=regular

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta