Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Seminarium om odlad matfisk?

Vet du vad din middagsfisk åt till frukost? Foto: Gnawme/Creative common

Naturskyddsföreningen arrangerar lunchseminarium med paneldiskussion om vattenbruk och skuggfiske. En av frågeställningarna är: Vad får konsumenten egentligen veta om vilka omständigheter fisken vuxit upp under, eller vad den har blivit gödd med – och vad har konsumenten rätt att veta? Närvarande är bland annat Landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Naturskyddsföreningen och Swedwatch presenterar en gemensam rapport om fisket som försörjer fisk- och räkodlingar med fiskmjöl, det så kallade skuggfisket. I samband med detta arrangerar man ett lunchseminarium. Syftet är att diskutera odling av fisk som kräver foder. Vilka konsekvenser får den här typen av odling miljömässigt, socialt och ekonomiskt? Hur ser den långsiktiga hållbarheten ut? Och vad får konsumenten egentligen veta om vilka omständigheter fisken vuxit upp under, eller vad den har blivit gödd med – och vad har konsumenten rätt att veta?
Naturskyddsföreningen kommer också att ställa följande fråga direkt till närvarande återförsäljare och politiker. Vad de kan göra för att garantera spårbarhet och motverka import av fisk- och skaldjur som producerats med avsevärda negativa miljöeffekter och brott mot mänskliga rättigheter. En av de som skall svara är landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Tid: 19 januari 2012 kl 11-13
Plats: Naturskyddsföreningens kansli, Åsögatan 115
Medverkande: Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och representanter från livsmedelsbranschen, restaurangbranschen, Swedwatch och Naturskyddsföreningen.
Lunchmacka serveras. Anmälan senast den 17 januari till louise.bjarke@naturskyddsforeningen.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta