Senaste nytt om den danska supergäddan

Kommer Per Krarups gädda som fångades i helgen att godkännas som nytt danskt rekord? Det ska bli spännande att se. Experter betvivlar i alla fall inte vikten på 22,14 kilo. Foto: Fisk og Fri

I går skrev vi om att det fångats en enorm gädda i Danmark, som enligt fångstmannen Per Krarup ska ha varit 127 centimeter lång, haft en omkrets på 81 centimeter och vägt hela 22,14 kilo. I dag uttalar sig Fisk og Fri om den sensationella fångsten, och de ser ingen anledning till att ifrågasätta varken fångstmannens trovärdighet eller fiskens vikt.

Tvivel växte snabbt när gårdagens bild började spridas – kunde det verkligen stämma att omkretsen på den danska megagäddan var 81 centimeter? Nja, troligtvis inte. Bilden visar att måttbandet vridits, och att det rätta måttet bör ha varit 69 centimeter. Men samtidigt påpekar Fisk och Fri, som fått tillgång till hela bildmaterialet, att omkretsen mättes 10-15 centimeter bakom gälarna. Efter granskning menar de att omkretsen kunde ha varit 20-25 procent större om mätningen gjorts längre ner på fisken. Om det stämmer hamnar man ganska nära de 81 centimeter som Per Krarup uppgett.

Inte heller fiskens längd på 127 centimeter kan bekräftas. Fisk og Fri uppskattar att längden snarare är 125-126 centimeter, vilket kan jämföras med Finn Sloth Hansens gällande rekordfisk som var 125,5 centimeter lång.  Den fisken vägde 21,1 kilo och hade en omkrets på 67,5 centimeter.

”Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig…”

Däremot betvivlar Fisk og Fri inte att den angivna vikten på 22,1 kilo är riktig, efter att viktbilder granskats. De får medhåll av Henrik Carl från den danska rekordkommitén.
– Jag har också tittat noggrant på saken och håller med Fisk og Fri. Allt tyder på att fiskens angivna vikt är riktig, men självklart måste all formalia stämma när vi går vidare i ärendet, säger han.

De vittnen som medverkade under mätning och vägning efterlyses nu av fångstmannen Per Krarup, eftersom dessa var obekanta för honom och lämnade platsen innan kontaktuppgifter utbyttes. Det framgår tydligt att han koncentrerade sig mer på att glädja sig åt fångsten och returnera fisken snabbt, än att göra allt riktigt för att få rekordet godkänt.

”Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken”

– Jag är bara glad och otrolig tacksam över att jag har fångat den här fisken, och om den godkänns som rekord bli jag inte mindre glad, berättar han för Fisk og Fri.

Läs hela reportaget här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...