Här är fångsten som blivit en snackis i fiskekretsar runt om i Europa. Det är ett osedvanligt stort exemplar av arten Vågmär, eller Sölvkveite på norska, som enligt lokala medier fångats i Hervikfjorden. " /> Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Här är bilden på den omkring 30 kilo tunga Vågmären. Det kan röra sig om nytt världsrekord. Foto: Privat
Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

Här är fångsten som blivit en snackis i fiskekretsar runt om i Europa. Det är ett osedvanligt stort exemplar av arten Vågmär, eller Sölvkveite på norska, som enligt lokala medier fångats i Hervikfjorden.

Vågmären kan bli tre meter lång.

Den spektakulära fisken ska ha fångats i mitten av maj, av två fisketurister från Tyskland. Den uppskattades till omkring 30 kilo, och släpptes tillbaka i vattnet efter fotografering.

Mycket mer information än så har inte framkommit, men nyhetssajten tysver-bygdeblad.no bedömer ändå uppgifterna som tillräckligt trovärdiga för att publicera fångsten.

Sölvkveite (Trachipterus arcticus på latin) är en djuphavsfisk och är släkt med den iögonfallande arten sillkungen. Fisken är långsträckt och tillplattad med en längd upp till 3 meter, enligt Wikipedia. Den är silverblänkande och med en röd ryggfena som löper längs med hela ryggen som ett rött band.

Nu spekuleras det om detta faktiskt handlar om ett nytt sportfiskerekord på arten, eftersom den till synes verkar vara runt två meter, kanske ännu längre eftersom stjärtpartiet inte syns helt på bilden.

Det har tidigare fångats Sölvkveite vid norska kusten, men då har det handlat om betydligt mindre exemplar än den nu aktuella fisken. Fiskejournalen återkommer om det framkommer mer detaljerade uppgifter kring fångsten och fångstmannen.

Här nedan är ett filmklipp från 2015 som visar fångandet av en Sölvkveite:

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta