Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
SFR-attack mot SVT

SVT påstår i ett barnprogram att torsken i Kattegatt håller på att ta slut och att tjuvfiske bär skulden. Det är uppenbarligen ett upprörande påstående, som fått Sveriges Fiskares Riksförbund att anmäla TV-programmet.
SFR berättar själv på sin hemsida att man valt att anmäla barnprogrammet ”Vattenmannen och Speed” till Granskningsnämnden för radio och tv. I programmet svartmålas yrkesfiskarna och Greenpeace tillåts ”leka polis” och jaga fiskare, skriver SFR i anmälan.
– Yrkesfiskarna gillar uppenbarligen inte att problemet med tjuvfiske lyfts fram. Frågan är varför, skriver Jan Isaksson på Greenpeace i sin blogg. Han påpekar också att det är sant att svenska fiskare inte åkt fast för tjuvfiske i Kattegatt, men enligt EU-kommissionen var svenska yrkesfiskare de som tjuvfiskade mest torsk i Östersjön, näst de polska fiskarna.
Du kan se SVT-inslaget här.
Svenne Andersson

I barnprogrammet åker "Vattenmannen" och "Speed" med Greenpeace ut för att jaga tjuvfiskare i Kattegatt.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta