Sponsrad

Bli en mästare på SideImaging

Lär dig fiska som Mathias Holgersson. Humminbird MEGA Imaging+ är hemligheten bakom många storfångster. Så här använder du tekniken!

Med detaljrika ekolodsbilder kan du som sportfiskare med enkelhet urskilja mjuk botten från hård, hitta intressant vegetation, fångstgivande strukturer, bytesfisk och enskilda predatorer. Här bjuder proffsen på tipsen som gör dig till en mästare på att tolka den sidoseende ekolodsbilden, MEGA SideImaging+.

MEGA Imaging+ synliggör detaljerna
Ekolodet är sportfiskarens ögon under vattenytan, med ekolodet får du som sportfiskare en klar bild över hur terrängen under båten ser ut. En god syn är lika viktig under ytan som över om du effektivt ska kunna lokalisera fisken du söker. Humminbird står idag för marknadens mest högupplösta ekolodsteknik, MEGA Imaging+. Förenklat kan man likna MEGA Imaging+ med ett par slipade glasögon som synliggör alla detaljer. Detaljerna under ytan kan vara växtlighet, ett nersjunket träd eller en spricka i bergsväggen. Nedan följer tre konkreta exempel tagna från verkligheten där tre av Humminbirds duktiga ambassadörer förklarar nyttan med MEGA Imaging+ i jakten på drömgäddan.

Humminbirds ambassadör Alexander Pollack med en vacker gädda. Fast du inte ser gäddan så lönar det sig att kasta över hårdbotten med tydliga sprickformationer. Dessa bottenstrukturer ser du enkelt med MEGA Imaging+.

Leta gäddan i bottens sprickformationer
Sportfiskaren Alexander Pollack har länge brukat modern ekolodsteknik i sitt fiske och har använt MEGA Imaging+ sen tekniken släpptes på marknaden:

Exempel 1:
– Fördelen med den högre frekvensen, så kallad MEGA Imaging+ är att den ger den mest detaljrika bilden man kan önska sig. En annan viktig fördel är att även räckvidden i den nya tekniken är avsevärt förbättrad mot tidigare versioner. MEGA Imaging+ levererar helt enkelt en heltäckande bild av världen under skrovet och jag kan enkelt se hela kastlängden på vardera sida om båten, i högsta upplösning. När det kommer till gäddfiske letar jag efter den rätta strukturen. Jag gillar att hitta bergformationer med stora sprickor där fisken kan gömma sig. På ekolodet ritas en intressant hårdbottenstruktur upp, jag kanske till och med ser ett gäng bytesfiskar uppehålla sig på området. Många gånger har jag kastat över just dessa platser och haft god utdelning utan att se röken av gäddan. Min teori säger att gäddan med fördel ligger och lurpassar på lämpligt byte bland bergskrevor och andra bottenformationer och när jiggen fladdrar förbi så stiger de och tar den, säger Alexander.

Förenklat kan man likna Humminbirds MEGA imaging+ med ett par slipade glasögon som synliggör alla detaljer.

Alexander Pollack: –Här kan man se en gädda simma förbi på högersidan, vi ser att den har nosen nedåt. Det betyder att den simmar förbi båten på höger sida och bakåt. Min kompis Oskar lade ett kast snett bakåt, sekunden senare krokade han en fin fisk på strax över 9 kilo.

Bilden visar bergformationer, lite småstenar och sandbotten där emellan.

En intressant botten enligt Alexander Pollack. Flera sköna gömställen för gäddan, bara leta vidare efter bytesfisk.

– Fördelen med den högre frekvensen, så kallad MEGA Imaging+ är att den ger den mest detaljrika bilden man kan önska sig.

Håll utkik efter braxen
Gäddflugfiskaren Niklaus Bauer har under flera år använt MEGA Imaging och har under flera tillfällen haft nytta av Humminbirds högupplösta avbild av världen under ytan. Han minns särskilt ett speciellt tillfälle, Niklaus berättar:

Båten passerar ett stim med braxen. Allt som oftast finns gäddan i närheten.

Exempel 2:
Möjligheterna med MEGA Imaging+ är smått otroliga och många gånger har tekniken varit nyckeln till framgångsrika fiskepass. För att rycka ett exempel så minns jag hur jag en gång såg en schysst fisk någon meter ovanför ett stim med braxen på vänster sida båten. Jag markerade fisken med en waypoint och backade undan. Efter något kast nöp en nio kilo tung gädda över flugan och dagen var räddad. Jag hade garanterat missat fisken utan Humminbirds MEGA Imaging+ då braxnarna stod på en plats där de vanligtvis inte brukar stå, berättar Niklaus.

Niklaus Bauer med en ”MEGA Imaging-gädda”. Ser du gäddan över braxenstimmet?

Efter något kast nöp en nio kilo tung gädda över flugan och dagen var räddad.

Hitta rätt gäddgräs
Inom fisket är det ofta detaljerna som vänder ett bompass till en minnesvärd dag på sjön. I vissa fall kan det till och med vara en stor fördel att urskilja ”rätt” typ av växtlighet från annan. En sportfiskare som har koll på detaljerna är Humminbirds ambassadör Mathias Holgersson. Mathias är en flitigt anlitad fiskeguide som på senare år blivit en av de starkaste karaktärerna i de omåttligt populära Youtube-fisketävlingarna Perch Fight och Pike Fight. Här berättar han ett anekdot från verkligheten där Humminbird MEGA Imaging+ räddat dagen.

Ovan ser du en dump från Mathias Holgerssons Humminbird Solix. Observera gräset i det markerade området. Det är just sådant gräs Mathias söker när han letar gäddan.

Exempel 3:
För mig ger MEGA Imaging+ stora fördelar i vegetationsfisket. När jag söker gäddan bland växtlighet så finns det tre olika sorters gräs som håller mer fisk än annat. Förr i tiden letade jag gräset visuellt, med hjälp av ögonen men nu kan jag med hjälp av Humminbirds högupplösta ekolodsteknik spana efter det ultimata ”gäddgräset” direkt på skärmen. Gräset ska helst vara en blandning av hornsärv och ålnate, där trivs ofta gäddan. Ett bra exempel som fortfarande ligger färskt i minnet är en dag då vi precis gett upp hoppet. Vi fiskade av en för ögat intressant gäddvik men då vi inte sett gräs eller ens tillstymmelse till fisk på flera hundra meter så började tålamodet tryta. Jag lägger på lite gas och för att bege mig till nya fiskevatten då jag helt plötsligt ser ”rätt” gräs på sidan, kring lite hårdare botten. Jag stannar båten tvärt och lägger en handfull kast vilket direkt resulterar i tre gäddor varav en riktigt fin fisk på 109 centimeter. Utan MEGA Imaging+ hade jag aldrig stannat utan bara åkt förbi, avslöjar Mathias.

Bilden visar Mathias Holgerssons 109-centimetare. Utan MEGA Imaging+ så hade fisken aldrig fångats.

ju mer du vet om världen under båten desto kortare blir resan till drömfisken.

Tolka MEGA SideImaging rätt
Enkelt förklarat så skannar ekolodet av världen under båten i knivbladstunna skivor som en efter en läggs samman till en fullständig avbild av det som finns under båten. Efter det att bilden ritats upp på din skärm kan du förstora detaljerna med zoomfunktionen eller markera GPS-positionen för intressanta element på ekolodsbilden – allt från enskilda individer till intressanta strukturer. Att ha möjligheten att använda sig av de högupplösta ekolodsbilderna som Humminbird-skärmarna målar upp är en fantastisk fördel inom de flesta sportfisketekniker men det gäller att kunna urskilja vad som är vad på skärmen och hur man läser av bilden. Nedan finner du en liten guide över hur man tolkar MEGA SideImaging.

A: (Båtposition) Båtens position visas alltid längst upp på skärmen och nedan visas en historisk bild av det som passerats. B: (Bottenprofil) Visar djupet och botten direkt nedanför båten. C: (Vattenpelare) Det mörka området utgör vattenpelaren mellan båten och botten. D: (Liggande träd) med stubbe Här ser du en stor stubbe och ett liggande träd som lutar. Det såt en hel del bytesfisk mellan grenarna. E: (Djupare terräng) Det mörka området indikerar att botten är djupare och mjukare än de ljusa partierna runt om. F: (Kortare tråd) och stubbar Objekt som är placerade direkt under båten avbildas som en mörkare skugga över bilden. En kort skugga innebär ett kort föremål och vise versa. G: (Lutande träd) Ett liggande träd med svag lutning upp mot ytan. Skuggan som drar sig bort från trädet avslöjar trädets lutningsvinkel.

Videon här nedan visar samma beskrivning som ovan fast i rörliga bilder – häng med under ytan med MEGA Imaging+!

Nu när du vet vilka fördelar MEGA Imaging+ har för fisket samt hur du tolkar ekolodsbilden korrekt, finns det bara en sak kvar att göra. Ut och träna i ditt eget vatten. Det är först när du överlistar fisken själv som aha-upplevelsen kommer – ju mer du vet om världen under båten desto kortare blir resan till drömfisken.

Humminbird Helix levererar MEGA Imaging+ och finns i storlekar från fem till tolv tum.

För mer information om MEGA Imaging+ och produkterna som hanterar tekniken, besök Comstedt.se.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Andreas och Eva blir Sportfiskarnas namn i Jämtland

Många var kallade – få blev utvalda. Nu står det klart vilka som får Sportfiskarnas eftertraktade tjänster i Jämtland. Det blir Eva Nordin Svedlund och Andreas Karlberg. Det var många som sökte till tjänsterna på Sportfiskarnas blivande kontor i Jämtland, och under onsdagen presenterades namnen. Eva Nordin Svedlund får tjänsten som är inriktad mot ungdomsverksamhet för

Same efter Girjasdomen: ”Det här kan bli bättre för fiskare”

Domen som ger Girjas sameby rätt att förvalta fisket och jakten i samebyns byområde ovanför odlingsgränsen väcker stor uppmärksamhet. Frågan är förstås hur det påverkar fritidsfisket för icke-samer? ”Det kan faktiskt bli bättre”, säger en samisk företrädare till Fiskejournalen. Samen som Fiskejournalen intervjuar har lång erfarenhet från turismnäringen, och har följt den utdragna rättegången med

Dom i dag: Girjas sameby vinner striden om fjällfisket

Nu har domen i den uppmärksammade och nationellt intressanta Girjas-rättegången fallit. Domen ger Girjas sameby – och inte staten – rätt att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns byområde ovanför odlingsgränsen. Domen kan få stora konsekvenser när det gäller hur fisket i fjällen kommer att bedrivas i framtiden. Girjas sameby hade begärt att Högsta domstolen

Fisken i Norrköping bortskrämda av sprängningar?

Många sportfiskare såg med stor förväntan fram emot fiskepremiären i Norrköping – men det slutade med fiasko. Knappt någon fisk alls fångades, och en av flera teorier är att det sprängs regelbundet nedströms. Det såg lovande ut inför säsongen i Motala Ström vid Norrköping, eftersom det var gott om fisk inne i höstas. Sedan startskottet

Sportfiskarna stöttar förslag om skarv-halvering i Stockholm

Länsstyrelsens förslag om att halvera antalet skarvbon i Stockholm får nu stöd av Sportfiskarna. De ger dessutom förslag på metoder om hur det ska gå till. Väldigt få frågor rör upp så mycket känslor bland sportfiskare som skarvens härjningar och påverkan på fiskbestånd. Länsstyrelsens arbete med den uppmärksammade förvaltningsplanen för skarv i Stockholms län är

Böter för fiske vid Ringhals

Under förra året fiskades det olagligt i vattnet utanför Ringhals, på Väröhalvön, i Varbergs kommun. Nu bötfälls männen.  Det är Hallands Nyheter som berättar att männen ålagts med dagsböter enligt ett strafföreläggande som en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat. De båda männen ska betala 2400 kronor respektive 1500 kronor i böter eftersom området

Sverige signerar havsskyddet – tvärtemot Norge och Island

Fiskejournalen har flera gånger berättat om Greenpeace kamp för att bilda havsreservat, och få Sverige att underteckna deklarationen om 30 procent havsskydd till 2030. Under tisdagen kom beskedet att Sverige skriver på – till skillnad mot Island och Norge. Företrädare för Greenpeace har uppvaktat svenska politiker intensivt i denna fråga, genom bland annat kampanjer som

Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 3

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 3 av 4 – varsågod! Leif

Amanda hade dragkamp med bläckfisk om bytet – se videon!

Du kanske har varit med om att en gädda hugger abborren som du drillar, eller att en hälleflundra nafsar på sejen som du krokat? 16-åriga Amanda Ådnebergli hade nyligen en dragkamp med något betydligt mer sensationellt – nämligen en bläckfisk. Både vi på Fiskejournalen och många andra reagerade när Amanda Ådnebergli lade ut sitt ovanliga fiskafänge

Smarta laxar vill inte hugga på samma bete två gånger?

Huruvida laxen är smart eller inte låter vi vara osagt – men det är svårt att lura en lax till hugg två gånger på samma bete. Det visar åtminstone en stor studie som genomförts i Norge. Resultatet från ett omfattande projekt i norska älvar har nu publicerats, där laxforskaren Eva B Thorstad och några kollegor
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...