Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar

Mikael Frödin, här utanför Alta tingsrätt.

Under 2017 dog det 53 miljoner laxar i norska odlingskassar. Över 100 miljoner kilo mat gick med andra ord till spillo. Det var några av sifforna som kom fram under rättegången mot journalisten Mikael Frödin i Alta under fredagen.

Norsk press, miljöorganisationer, politiker och sportfiskare. Det var många som fanns på plats för att följa rättegången mot journalisten Mikael Frödin, som stod åtalad vid Altas tingsrätt för att ha vistats närmare en laxodling än tillåtna 20 meter. Mikael Frödins syfte med lagbrottet var att filma förhållandena inom den hårt kritiserade odlingsindustrin. Uppståndelsen inför rättegången måste beskrivas som enorm, eftersom i stort sett all stor media i Skandinavien uppmärksammat fallet.

Hur blev då domslutet? Böter eller fängelse?

– Det får vi veta på onsdag eller torsdag, säger en slutkörd Mikael Frödin till Fiskejournalen dagen efter rättegången.

Men hur vill du beskriva att det gick?

– Väldigt bra. Framför allt gav rätten mig tiden som jag behövde för att kunna presentera min ståndpunkt. Det har aldrig tidigare varit så mycket folk i Altas tingsrätt, så med tanke på vilket genomslag fallet fått så är jag nöjd.

Mikael Frödin hävdade inför rätten att han handlade i nödvärn.

–  Mitt journalistiska ansvar gav mig rätten att skaffa informationen på det här sättet eftersom det inte fanns några andra möjligheter att göra det. Sedan underströk jag att vi inte gjorde någon som helst yttre påverkan på kassarna eller företagets verksamhet, vi bara dokumenterade den rådande situationen.

Nyheten om rättegången har sänts både i norska NRK och svenska TV4 Nyheterna, där även världsnaturfonden WWF kritiserar den norska odlingsindustrin skarpt. Mikael Frödins egna bilder på de sjuka laxarna sprids nu över hela världen, och oavsett vad domen mot honom blir så hoppas han att fallet ska vara ett steg på vägen mot att rädda den vilda laxen.

– Vi vinner den dagen som odlingsindustrin flyttar in i slutna system. Fram till dess måste vi fortsätta påverka både politiker och konsumenter. Vill de verkligen äta den här fisken, som bidrar till att de ekologiska systemen kollapsar och utrotar den vilda laxen? frågar sig Mikael Frödin.

Med vid rättegången fanns även representanter från den norska odlingsindustrin för att förklara sin ståndpunkt. Andreas Kveme, vd för norska odlingsjätten Grieg Seafood, hävdar i media att den odlade fisken är ett miljövänligt och säkert sätt att framställa protein på, i jämförelse med exempelvis köttindustrin.

Ligger det trots allt inte någon sanning i det?

– Det är helt fel, fullständigt fel, hävdar Mikael Frödin.

– Det han egentligen säger är att detta bara är ett bra sätt för dem att tjäna pengar på. Hade han varit i köttbranschen så hade han sagt tvärtom. Ekonomin kommer helt klart före ekologin, men vi kan inte fortsätta utrota djurarter och natur på detta sätt. Det blir en allt större ryggsäck för kommande generationer att bära på, som kommer att undra varför det plötsligt inte finns någon vild lax kvar. Sedan väljer Andreas Kveme att inte uttala sig om de faktiska förhållandena som vi avslöjar.

Under rättegången vittnade även biologen och sakkunnige vid organisationen ”Norske lakselver” Erik Sterud, som bekräftade den dystra statusen för norska vildlaxälvar. Enligt det Norska vetenskapliga rådet steg det 530 000 laxar i norska älvar under 2017, vilket är en halvering på fem år. Och i augusti 2018 kom det en ny rapport som bekräftar ytterligare en dramatisk minskning.

– De angav att rymlingar, lus och infektionsspridning från odlingsindustrin är den största anledningen. Sedan kom det fram siffror från odlingsbranschen själv att det dog 53 miljoner laxar i norska odlingskassar under 2017, och att det således var 100 miljoner kilo mat som gick till spillo. För att producera de 100 miljoner kilona gick det åt ungefär 250 miljoner kilo annan fisk i form av foder. Slöseriet med den ekologiska resursen är enorm, berättar Mikael Frödin.

Tor Erlend Nilsen från Altaälvens förvaltningasorganisation, ALI, uttalade sig också kraftfullt om odlingsnäringens påverkan på Altaälvens unika och skyddsvärda laxstam, via fortsatt genetisk påverkan, sjukdomar och lusspridning.

Enligt Mikael Frödin själv betraktas han själv nu som den norska odlingsindustrins fiende nummer ett.

– Men jag är inte fiende till odlingsindustrin, utan jag vill bara påskynda omställningen till att använda slutna system, och det är väldigt bråttom med den omställningen.

Fiskejournalen återkommer i fallet när domslutet tillkännages.

Här är nyhetsinslaget  i TV4 Nyheterna.

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/norsk-laxodling-får-hård-kritik-11841250

 

Publicerad: 03 November 2018
Av: Anders Lundin