Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Lax från årets säsong i Namsen, till höger Benny Jørum-Wah och till vänster Sander Landstad. Foto: Niklas Högstedt
Siffrorna avslöjar: Detta är Norges mesta laxälv

Ja vi vet, pandemin har utestängt svenska sportfiskare från deras favoritnöje i Norge. Vi måste ändå berätta att ni missade en av de bästa säsongerna på flera år – åtminstone om det var lax som hägrade.

Nu har nämligen statistiken från den norska laxsäsongen sammanställts, och mycket riktigt påtalar den att det var färre utländska besökare än vanligt. Däremot fångades det ändå mer lax jämfört med de senaste åren, närmare bestämt 129 415 stycken enligt fångstrapporterna.

Det är faktiskt det bästa året sedan 2015, och allra mest lax har det fångats i mellersta delarna, i exempelvis Orkla, Gaula och Stjördalsälven. Kronan på verket är Namsen, där det registrerades 7 467 fångade laxar 2020. Av dessa klassades 1 174 som storlax, alltså fiskar på 7 kilo eller mer. Däremot så var det högre andel smålax i Namsen denna säsong, och det dröjde även länge innan fisket kom igång på allvar på grund av höga vattenflöden.
För er som undrar hur många laxar som avlivades så var det i paritet med tidigare säsonger, nämligen 75 procent, vilket innebär närmare 97 000 stycken.

Däremot finns det förstås inga garantier att de 25 procenten som släpptes tillbaka kommer att återvända till älvarna nästa säsong, men statistiken är ändå en fingervisning om var återvandringen är god.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta