[/caption] " /> Sik i sikte på västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sik i sikte

En fin sik fångad i en ”öringvik” på Tjörn i april. (Foto: Anders Nicander)

Siken tycks trivas utmärkt i Västkustens salta vatten och den tycks kunna dyka upp lite var stans. Det verkar dessutom som om beståndet ökar – eller att utbredningsområdet växer – för siken är en vanlig bifångst vid flugfiske efter havsöring längs stora delar av Västkusten.
Enligt den biologiska expertisen är siken en sötvattenart som kan göra kortare näringsvandringar i saltvatten. Siken är mycket vanlig i Göta- och Nordre älv och det är rimligt att tro att de sikar vi fångar på Bohus- och norra Hallandskusten kommer här ifrån. Men när det görs regelbundna fångster ända uppe vid Orust kan vi gissa att spridningen är mycket större än vad forskarna känner till.
Det är främst flugfiskarna som fångar sik när man är ute efter havsöring. Sikens mun är mycket ömtålig vilket gör att fisken lätt släpper från kroken. Många missade sikar misstas helt säker för havsöring. Siken kräver mjukt handlag och mjuka spön. Flugorna får inte vara för stora för sikens mun är liten och drillarna måste vara mjuka och följsamma.

Det fångas sik i havet från april till långt in på hösten. Under sommaren kan den stundtals vaka intensivt och kan då fångas på torrfluga. Siken trivs i grunda, lätt strömsatta vikar och sund med mjuk botten.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta