[/caption] " /> Sik i sikte på västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sik i sikte

En fin sik fångad i en ”öringvik” på Tjörn i april. (Foto: Anders Nicander)

Siken tycks trivas utmärkt i Västkustens salta vatten och den tycks kunna dyka upp lite var stans. Det verkar dessutom som om beståndet ökar – eller att utbredningsområdet växer – för siken är en vanlig bifångst vid flugfiske efter havsöring längs stora delar av Västkusten.
Enligt den biologiska expertisen är siken en sötvattenart som kan göra kortare näringsvandringar i saltvatten. Siken är mycket vanlig i Göta- och Nordre älv och det är rimligt att tro att de sikar vi fångar på Bohus- och norra Hallandskusten kommer här ifrån. Men när det görs regelbundna fångster ända uppe vid Orust kan vi gissa att spridningen är mycket större än vad forskarna känner till.
Det är främst flugfiskarna som fångar sik när man är ute efter havsöring. Sikens mun är mycket ömtålig vilket gör att fisken lätt släpper från kroken. Många missade sikar misstas helt säker för havsöring. Siken kräver mjukt handlag och mjuka spön. Flugorna får inte vara för stora för sikens mun är liten och drillarna måste vara mjuka och följsamma.

Det fångas sik i havet från april till långt in på hösten. Under sommaren kan den stundtals vaka intensivt och kan då fångas på torrfluga. Siken trivs i grunda, lätt strömsatta vikar och sund med mjuk botten.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta