Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sill i sikte

Hittar man stimmet kan fångsterna bli goda. Med lite arbete förvandlas fångsten till en festmåltid. (Foto: Anders Nicnader)

Årets första rapport om havsisfångad sill kom idag. En stor varning måste dock utfärdas. Isen på Ljungskilebukten där sillen fångats är bara 5 cm tjock.
De senaste vitrarna har Ljungskile bjudit på folkfest i form av sillfiske. I den lättillgängliga bukten mitt i samhället har fisket stundtals varit makalöst bra. Med några dygn till med rejäl kyla är isen säker och festen kan börja.
Lättats och roligast är att fiska sillen med ett kort spinn- eller haspelspö. Sillhäcklan köper man i sportfiskebutiken eller på stormarknader som COOP. En tyngd på 20-40 gram räcker gott i änden av häcklan. Fiska av vattnet från isen och ner till botten. Får du napp så vänta en stund så brukar fler sillar hitta häcklan.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta