" /> "Sillen" var en sensationell sardin | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
När fjällen lossnade på Mathias Botnens "sill" syntes svarta prickar. Det visade sig att han spöfångat den första sardinen i Norge. Foto: Peter Stenhjem Lie
”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

Innan den sensationella fångsten hade Mathias kompis Peter Stenhjem Lie landat en havsabborre från Sotras klippor på Vestlandet. Därefter var det makrill som dominerade och Mathias – som även han ville få havsabborre – testade ett oprövat ställe i närheten. Plötsligt får han ett annorlunda hugg på sin 18-grams Møresilda.

”Jag hade en svag förhoppning om havsabborre…”

– Jag hade en svag förhoppning om havsabborre men när jag såg den trodde jag att det var en sill. Eftersom jag aldrig fått sill tidigare kändes det kul med en ny art, berättar Mathias för Hooked.no.

Och visst var det en ny art – och inte bara för Mathias utan för hela Sportfiskenorge. Den 24 centimeter långa fisken var nämligen en sardin, en varmvattenslevande art som aldrig tidigare registrerats som spöfångst i landet.

Foto: Peter Stenhjem Lie

Upptäckten inleddes med att fisken tappade fjällen och uppvisade mörka prickar längs sidorna, vilket sillen saknar. Vännerna lade då upp bilder på Norske artfiskere och en biolog tyckte att det såg ut som en sardin. Det visade sig också stämma och forskare på Havforskningsinstituttet tror att årets extrema värme kan ha bidragit till sardinens kustnära besök.

Läs mer om fångsten på Hooked.no här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta