”Sillen” var en sensationell sardin

När fjällen lossnade på Mathias Botnens "sill" syntes svarta prickar. Det visade sig att han spöfångat den första sardinen i Norge. Foto: Peter Stenhjem Lie

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

Innan den sensationella fångsten hade Mathias kompis Peter Stenhjem Lie landat en havsabborre från Sotras klippor på Vestlandet. Därefter var det makrill som dominerade och Mathias – som även han ville få havsabborre – testade ett oprövat ställe i närheten. Plötsligt får han ett annorlunda hugg på sin 18-grams Møresilda.

”Jag hade en svag förhoppning om havsabborre…”

– Jag hade en svag förhoppning om havsabborre men när jag såg den trodde jag att det var en sill. Eftersom jag aldrig fått sill tidigare kändes det kul med en ny art, berättar Mathias för Hooked.no.

Och visst var det en ny art – och inte bara för Mathias utan för hela Sportfiskenorge. Den 24 centimeter långa fisken var nämligen en sardin, en varmvattenslevande art som aldrig tidigare registrerats som spöfångst i landet.

Foto: Peter Stenhjem Lie

Upptäckten inleddes med att fisken tappade fjällen och uppvisade mörka prickar längs sidorna, vilket sillen saknar. Vännerna lade då upp bilder på Norske artfiskere och en biolog tyckte att det såg ut som en sardin. Det visade sig också stämma och forskare på Havforskningsinstituttet tror att årets extrema värme kan ha bidragit till sardinens kustnära besök.

Läs mer om fångsten på Hooked.no här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...