[/caption] " /> Sillhajen fredas världen över | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Sillhajen fredas världen över

All handel med sillhaj förbjuds efter överenskommelse på CITES-mötet i Bangkok. (Foto: Pego Figueirdo/Creative common 3.0)

Redan 2004 infördes det förbud mot att fiska sillhaj i svenska vatten. Ändå dyker det upp sillhaj i fiskaffärer då och då. Den sillhajen uppges oftast komma från Norge som inte har förbud mot sillhajsfiske.
Sillhaj, eller håbrand som den också kallas, var förr i tiden tämligen vanlig vid den svenska västkusten. Överfiske har gjort att den i princip försvunnit helt. Därför har fiskeförbud införts efter arten. Ändå har många duktiga och uppmärksamma läsare hört av sig till Fiskejournalen när de sett sillhaj säljas i fiskaffärer runt om i landet. En seriös fiskhandlare säljer naturligtvis inte utrotningshotade hajar, men de har hittills inte gjort sig skyldiga till lagbrott. Nu ändras det och sillhajen skyddas av internationell lag.
Beslutet om att skydda sillhajen och flera andra arter av broskfiskar fattades vid CITES-mötet i Bangkok.
CITES (Convention of International Trade in Endangered Species in wild fauna and flora) är en av FN:s miljökonventioner, också kallad Washingtonkonventionen. Den skrevs under 1973 och trädde i kraft 1975. 179 länder är medlemmar och cirka 160 deltar vid årets partsmöte där över 70 olika förslag har behandlats.
För att läsa mer klicka här.
Missa inte tidigare notiser om sillhaj.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta