[/caption] " /> Sillhajen fredas världen över | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Sillhajen fredas världen över

All handel med sillhaj förbjuds efter överenskommelse på CITES-mötet i Bangkok. (Foto: Pego Figueirdo/Creative common 3.0)

Redan 2004 infördes det förbud mot att fiska sillhaj i svenska vatten. Ändå dyker det upp sillhaj i fiskaffärer då och då. Den sillhajen uppges oftast komma från Norge som inte har förbud mot sillhajsfiske.
Sillhaj, eller håbrand som den också kallas, var förr i tiden tämligen vanlig vid den svenska västkusten. Överfiske har gjort att den i princip försvunnit helt. Därför har fiskeförbud införts efter arten. Ändå har många duktiga och uppmärksamma läsare hört av sig till Fiskejournalen när de sett sillhaj säljas i fiskaffärer runt om i landet. En seriös fiskhandlare säljer naturligtvis inte utrotningshotade hajar, men de har hittills inte gjort sig skyldiga till lagbrott. Nu ändras det och sillhajen skyddas av internationell lag.
Beslutet om att skydda sillhajen och flera andra arter av broskfiskar fattades vid CITES-mötet i Bangkok.
CITES (Convention of International Trade in Endangered Species in wild fauna and flora) är en av FN:s miljökonventioner, också kallad Washingtonkonventionen. Den skrevs under 1973 och trädde i kraft 1975. 179 länder är medlemmar och cirka 160 deltar vid årets partsmöte där över 70 olika förslag har behandlats.
För att läsa mer klicka här.
Missa inte tidigare notiser om sillhaj.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta