Namnet sillkung kommer av att fisken har röda fenstrålar på huvudet. Den har inga tänder utan suger i sig födan som består av kräftdjur, mollusker och småfisk. (Foto: Aftonbladet TV) Namnet sillkung kommer av att fisken har röda fenstrålar på huvudet. Den har inga tänder utan suger i sig födan som består av kräftdjur, mollusker och småfisk. (Foto: Aftonbladet TV)[/caption] " /> Sillkung fångad film | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sillkung fångad film
Namnet sillkung kommer av att fisken har röda fenstrålar på huvudet. Den har inga tänder utan suger i sig födan som består av kräftdjur, mollusker och småfisk. (Foto: Aftonbladet TV)

Namnet sillkung kommer av att fisken har röda fenstrålar på huvudet. Den har inga tänder utan suger i sig födan som består av kräftdjur, mollusker och småfisk. (Foto: Aftonbladet TV)

I Baja, Mexiko, lyckades några turister fånga en sillkung på film. Se filmen här nedan.
Att få se en levande sillkung tillhör inte vanligheterna. De lever vanligtvis på 300-600 meters djup. 2010 gjordes ett fynd av en död sillkung i Sverige, vid Bovallstrand. Det exemplaret mätte ”endast” 3,65 meter. De kan dock bli upp mot elva meter och räknas som världens längsta benfisk.
Läs tidigare notis om sillkung.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta