Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Simpla skojare

Svensk Energis ordförande Anders Ericsson utpekas som en ”simpel skojare” av Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind. (Foto/Källa:Tina Stafrén/ fotograftina.se)

I senaste numret av Fiskejournalen sätter chefredaktören Martin Falklind epitet på kraftbolagen och deras företrädare. Han kallar dem ”simpla skojare” och angriper deras förkärlek till en lag från 1918.
”Vid första anblicken kan dessa organisationer framstå som seriösa. Men det krävs inte mycket efterforskning innan man inser att de snarare kan liknas vid simpla skojare.” Detta säger Martin Falklind om kraftbolagen och dess företrädare i sin ledarspalt På Kroken i senaste Fiskejournalen. Walter Johansson från Svensk Vattenkraftförenings och Anders Ericsson, ordförande i Svensk Energi, spenderar en ansenlig summa pengar varje år med syfte att sprida en annan bild av sin verksamhet, enligt Martin.
”På deras lönelistor står advokater som bearbetar miljödomstolarna och motarbetar de intressen som verkar för fiskvägar. De har lobbyister som smörar för våra politiker och de har marknadsföringsproffs som tutar i oss att deras produkt är miljövänlig.”

Att kraftbolagen och deras avlönade följe envist naglar sig fast vid en lag daterad 1918, en tid då dödsstraff fortfarande fanns i Sverige, ställer sig Martin ytterst tveksam till.
Du kan läsa hela ledarspalten i Fiskejournalen nummer 1-2 som finns i butik nu.
Vill du läsa mer om vattenkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta