Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Sista kastet i Mörrum

Havsöringen har varit ett stort glädjeämne – laxen en stor besvikelse. Så kan man enkelt sammanfatta säsongen vid Kronolaxfisket i Mörrum, när det nu är dags för årets sista kast.
I morgon avslutas den något förlängda säsongen vid Kronolaxfisket, men redan nu tycker platschefen Percy Assarsson att det finns anledning att summera årets säsong.
2 494 laxar och öringar har rapporterats fångade. Av dessa vägdes 860 fiskar in, medan nästan dubbelt så många, 1 634 stycken återutsattes.
Säsongen började med ett otroligt bra havsöringsfiske och bara under mars och april fångades över 1 200 havsöringar på den 15 kilometer långa fiskesträckan. Men efter premiären i dur gick resten av säsongen i moll. De stora laxstegen uteblev, i Mörrum som i flertalet andra svenska laxälvar.
– Det är oroande med en så pass kraftig nedgång utan att man kan härleda det till någon direkt orsak, säger Percy Assarsson som i stället får glädja sig åt att havsöringen återkommit på bred front i Mörrumsån.
– Det glädjande fångstresultatet visar att de mångåriga fiskevårdande åtgärder som utförts i Mörrumsån nu börjar ge resultat, avslutar han.
Svenne Andersson

 

Inte så många – men oj, så fina. Mikael Andersson visar upp årets största fisk på Kronolaxfisket, en lax på 17,22 kilo. (Foto: Kronolaxfisket)

 

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta