Dammluckorna i sjön Hamrångefjärden har varit en följetong, både i domstolar och media. Nu skrivs ett nytt kapitel, eftersom det står klart att dammluckorna plockas bort efter 100 år. " /> Sjö befrias efter 100 år – dammluckor plockas bort | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Nu blir det fritt fram för öringar och andra fiskar i Hamrångerfjärden. Foto: Anders Holm
Sjö befrias efter 100 år – dammluckor plockas bort

Dammluckorna i sjön Hamrångefjärden har varit en följetong, både i domstolar och media. Nu skrivs ett nytt kapitel, eftersom det står klart att dammluckorna plockas bort efter 100 år.

Det är ett efterlängtat besked för Sportfiskarna och Stora Enso, som tillsammans drivit ärendet om att plocka bort de kritiserade luckorna. Det hela avgjordes i Mark- och miljödomstolen, som nu sagt ja till att regleringen av Hamrångefjärden upphör.

– Vi är mycket nöjda med utslaget. Det här tror vi kommer att bli bra både för oss och för bygden. Det kommer att bli bra för fiskelivet där också, kommenterar Lars Eriksson, chef för strategisk planering på Stora Enso Pulp.

Det är P4 Gävleborg som intervjuat honom i anslutning till Mark- och miljödomstolens besked, och han meddelar att processen med att ta bort luckorna inleds direkt, och kanske kan slutföras redan till sommaren.

Sjön har varit reglerad i cirka hundra år, men sedan Stora Enso lagt ner både pappersbruket och sågverket i Norrsundet fyller regleringen inte längre någon funktion.

Det kommer i stället att anläggas en huvudfåra förbi regleringsdammen i Norrsundet och fylla igen det nuvarande utloppet, samt att överfallsdammarna i Sörsundet ska rivas. Fritt fram för fisken, med andra ord.

Läs även om detta i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/nodropet-fran-rosson-offra-inte-angermanalven/

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta