Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Sjöfågeln dör i näten

Ejder och alfågel minskar kraftigt i Östersjön. Orsakerna är forskarna inte helt säkra på, men helt klart är att många sjöfåglar drunknar i nät som sats på grunt vatten.
Trots stora bifångster är det allt jämt tillåtet att fiska med nät i den grunda strandzonen på de flesta platser längs våra kuster. Målet för nätfisket är ofta öring eller plattfisk. På senare år har man även börjat inrikta på tjockläppad multe, en art som vi har mycket dåliga kunskaper om men som vi vet växer långsamt och blir könsmogen sent.
En lika tråkig och mer synbar effekt av vansinnet att tillåta fiske med mängdfångande redskap i dessa känsliga vattenmiljöer är att de redan hårt trängda sjöfågelbestånden minskar allt mer.
Anders Nicander

Stora mängder sjöfågel drunknar i näten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta