Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Sjöfågeln dör i näten

Ejder och alfågel minskar kraftigt i Östersjön. Orsakerna är forskarna inte helt säkra på, men helt klart är att många sjöfåglar drunknar i nät som sats på grunt vatten.
Trots stora bifångster är det allt jämt tillåtet att fiska med nät i den grunda strandzonen på de flesta platser längs våra kuster. Målet för nätfisket är ofta öring eller plattfisk. På senare år har man även börjat inrikta på tjockläppad multe, en art som vi har mycket dåliga kunskaper om men som vi vet växer långsamt och blir könsmogen sent.
En lika tråkig och mer synbar effekt av vansinnet att tillåta fiske med mängdfångande redskap i dessa känsliga vattenmiljöer är att de redan hårt trängda sjöfågelbestånden minskar allt mer.
Anders Nicander

Stora mängder sjöfågel drunknar i näten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta