" /> Sjöhästens märkliga utseende nära en förklaring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Tångsnällan har, i likhet med sjöhästarna, en pipettlik mun perfekt anpassad för att suga in smådjur. Foto: Louise Eriander
Sjöhästens märkliga utseende nära en förklaring

Arvsmassan hos en viss typ av sjöhäst är nu kartlagd. Forskare har funnit gener som är kopplade till sjöhästens egenskaper, vilket öppnar för en jämförelse med andra fiskgrupper. Det skulle kunna ge en förklaring till hur sjöhästarnas speciella utseende har uppstått.

Den sjöhäst vars gener nu analyserats heter Hippocampus comes. I likhet med övriga sjöhästar är den nära släkt med flera svenska arter. Ett exempel är tångsnällan. Den delar sjöhästarnas unika huvudform och rörformade mun, liksom det ovanliga beteendet att äggen befruktas och utvecklas hos hanen. Ingrid Ahnesjö, professor i zooekologi vid Uppsala universitet, studerar tångsnällan och tycker att studien är intressant. – Att kunna förstå vilka gener det är som förklarar hur de ser ut och vilka gener som har försvunnit och vad som har tillkommit jämfört med andra fiskgrupper är jättespännande, berättar hon.

Läs mer och lyssna på Vetenskapsradions inslag här.

Läs artikeln i Nature här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta