Sjön Yxern misshandlas kraftigt

Sjön Yxern i Småland misshandlas hårt genom regleringar och stora delar av sjön ödeläggs med jämna mellanrum. Foto: Tino Åberg

Kalmar läns största sjö, Yxern, har under längre tid varit hårt reglerad av vattenkraft på ett hänsynslöst sätt och sjön tappar stundtals 40 procent av vattenytan.

Nedströms Yxern, belägen mellan Vimmerby och Västervik i Småland, finns nio stycken småskaliga vattenkraftverk. Fem stycken av dem, som ägs av det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping, producerar tillsammans endast den mängd som ett enda vindkraftverk gör, men ställer till desto mer oreda  i Yxern för fåglar, fiskar och andra djur.
– Det finns inget försvar att förstöra och ödelägga en så stor del av en sjö för den lilla effekten man får ut av de här vattenkraftverken, säger Tomas Kronståhl, kommunalråd i Västerviks kommun, till SVT.
Vid kraftverken finns heller ingen möjlighet för fiskar och andra djur att passera.
Sättet Yxern behandlas på har varit känt sedan länge och Tekniska verken säger sig ha försökt med att tappa mindre vatten ur sjön, men oenighet med andra producenter har stoppat försöken. Och någon tanke på faunapassager verkar inte finnas.
– Några extra pengar för att bygga fiskvägar, det har vi inte satsat där, därför att det inte är prioriterat. Det säger Mile Elez, teknisk direktör vid Tekniska verken i Linköping, till SVT och förklarar vidare att de 151 miljoner skattekronor bolaget fått för att man utvinner förnybar energi vid sina småskaliga verk knappast kommer användas till förmån för någon biologisk mångfald.
– De 151 miljonerna vi fått har inte ett dugg att göra med fiskarna, de är bara för förnybar energi. Vi gör insatser för pengarna där vi tycker de gör mest nytta.
Totalt driver bolaget 36 småskaliga vattenkraftverk i Småland, Östergötland och Sörmland. Nu får Tekniska verken skarp kritik från flera håll, bland annat från Älvräddarna:
– Det är ju en ren miljöförstöring, och det gäller ju alla kraftverk som Tekniska verken har, säger Patrik Wallenberg, som är Älvräddarnas representant i Linköping.
Tino Åberg ägnar stor tid åt att slåss för Yxern och har gjort det en längre tid. Att problemet i dagarna uppmärksammades i ett större sammanhang som SVT:s Aktuellt gläder Tino – och kanske rent av behövs.
– Det är bra att Aktuellt uppmärksammar det här som händer Yxern. Så att allmänheten får reda på hur kraftbolagen struntar i miljön när det gäller vattenkraft. Att kraftverksägarna sedan får pengar i form av elcertifikat och att inte en enda krona går till miljöåtgärder för fisk och andra vattenlevande djur, det tror jag inte att allmänheten känner till, säger Tino till dagensvimmerby.se.
Nedan kan du se hela SVT:s inslag om Yxern.


Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...