Kalmar läns största sjö, Yxern, har under längre tid varit hårt reglerad av vattenkraft på ett hänsynslöst sätt och sjön tappar stundtals 40 procent av vattenytan. " /> Sjön Yxern misshandlas kraftigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Anders Holm
Sjön Yxern i Småland misshandlas hårt genom regleringar och stora delar av sjön ödeläggs med jämna mellanrum. Foto: Tino Åberg
Sjön Yxern misshandlas kraftigt

Kalmar läns största sjö, Yxern, har under längre tid varit hårt reglerad av vattenkraft på ett hänsynslöst sätt och sjön tappar stundtals 40 procent av vattenytan.

Nedströms Yxern, belägen mellan Vimmerby och Västervik i Småland, finns nio stycken småskaliga vattenkraftverk. Fem stycken av dem, som ägs av det kommunala bolaget Tekniska verken i Linköping, producerar tillsammans endast den mängd som ett enda vindkraftverk gör, men ställer till desto mer oreda  i Yxern för fåglar, fiskar och andra djur.
– Det finns inget försvar att förstöra och ödelägga en så stor del av en sjö för den lilla effekten man får ut av de här vattenkraftverken, säger Tomas Kronståhl, kommunalråd i Västerviks kommun, till SVT.
Vid kraftverken finns heller ingen möjlighet för fiskar och andra djur att passera.
Sättet Yxern behandlas på har varit känt sedan länge och Tekniska verken säger sig ha försökt med att tappa mindre vatten ur sjön, men oenighet med andra producenter har stoppat försöken. Och någon tanke på faunapassager verkar inte finnas.

– Några extra pengar för att bygga fiskvägar, det har vi inte satsat där, därför att det inte är prioriterat. Det säger Mile Elez, teknisk direktör vid Tekniska verken i Linköping, till SVT och förklarar vidare att de 151 miljoner skattekronor bolaget fått för att man utvinner förnybar energi vid sina småskaliga verk knappast kommer användas till förmån för någon biologisk mångfald.
– De 151 miljonerna vi fått har inte ett dugg att göra med fiskarna, de är bara för förnybar energi. Vi gör insatser för pengarna där vi tycker de gör mest nytta.
Totalt driver bolaget 36 småskaliga vattenkraftverk i Småland, Östergötland och Sörmland. Nu får Tekniska verken skarp kritik från flera håll, bland annat från Älvräddarna:
– Det är ju en ren miljöförstöring, och det gäller ju alla kraftverk som Tekniska verken har, säger Patrik Wallenberg, som är Älvräddarnas representant i Linköping.
Tino Åberg ägnar stor tid åt att slåss för Yxern och har gjort det en längre tid. Att problemet i dagarna uppmärksammades i ett större sammanhang som SVT:s Aktuellt gläder Tino – och kanske rent av behövs.
– Det är bra att Aktuellt uppmärksammar det här som händer Yxern. Så att allmänheten får reda på hur kraftbolagen struntar i miljön när det gäller vattenkraft. Att kraftverksägarna sedan får pengar i form av elcertifikat och att inte en enda krona går till miljöåtgärder för fisk och andra vattenlevande djur, det tror jag inte att allmänheten känner till, säger Tino till dagensvimmerby.se.
Nedan kan du se hela SVT:s inslag om Yxern.


Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta