100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna. 100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna.[/caption] " /> Sjuka fiskar i Kalixälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sjuka fiskar i Kalixälven
100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna.

100 procent av laxarna är drabbade och omkring hälften av sikarna, säger en av de lokala sportfiskarna.

Saknade fenor, skinn som lossnar och beläggningar – Lax och sik i Kalixälven har drabbats av mystiska angrepp och som oroar. Det rapporteras om fisk som saknar fenor och skinn som lossnar.
– Jag har fiskat hela livet, minst 50 år och har aldrig sett något liknande, säger fiskaren Roland Lundkvist till Norrländska Socialdemokraten.
Kalix kommun ska nu genomföra provtagning och vattenanalyser för att sedan skicka detta till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Redan nu spekuleras det om virus, parasiter eller miljögifter.
– Vi ska inte ägna oss åt gissningar och spekulationer, bara obduktion och provtagning kan visa vad det rör sig om och vad sjukdomarna består i, säger Anders Alfjorden vid SVA till tidningen.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta