[/caption] " /> Ska EU avgöra ändå? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ska EU avgöra ändå?

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Älvräddarna:
Eon återkallade för en knapp månad sedan sin ansökan om effektivisering och ombyggnad av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun. Detta efter att mark- och miljödomstolen tänkt skicka ett antal frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Älvräddarna ansåg att Eon:s återkallelse var taktik för att slippa få ett avgörande som skulle påverka inte bara Eon:s utan även andra kraftföretags framtida ansökningar negativt. Nu vill kammarkollegiet och Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå att frågorna ändå ska skickas till EU.
Rundbackens kraftverk har varit föremål för notiser och artiklar sedan 2008. Första gången återkallade Eon själva via sitt ombud Alrutz advokatbyrå ansökan eftersom man missat att ha samråd med Kammarkollegiet och andra motparter. När sedan ansökan åter skickats in meddelade Eon:s informationsansvarige Jonas Andrén att Eon i det fall man fick nej i miljödomstolen inte tänkte gå vidare. Eon fick avslag i mark- och miljödomstolen, men valde trots tidigare uttalanden att gå vidare och vann fallet i mark- och miljööverdomstolen. Målet återvisades till första instans, mark- och miljödomstolen, som hade att sätta de villkor för verksamheten som behövs för att göra den tillåtlig. Nu valde mark- och miljödomstolen en annan väg och ville skicka fyra frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Frågorna gäller bland annat hur ickeförsämringskravet för våra vatten i Sverige ska tolkas.
Eon svarade då med att dra tillbaka sin ansökan.
– Vår analys av detta är att Eon helt enkelt är rädda för att få ett förhandsavgörande som skulle ge inte bara Eon utan alla kraftbolag bekymmer. EU kan ju mycket väl tolka vattendirektivets bestämmelser på ett sådant sätt att ombyggnationer som Eon vill göra i Rundbacken helt enkelt inte blir möjliga pga. för stor miljöpåverkan på vattnen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Nu går målet in i nästa fas då kammarkollegiet och även Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå bestämt menar att frågorna ska ställas till EU-domstolen, oavsett att Eon återkallat sin ansökan. Eftersom målet blev vilande när frågorna ska skickas till EU, menar samtliga motparter att Eon inte i detta läge kan återkalla sin ansökan. Går domstolen på kammarkollegiets och de andra motparternas linje kan det innebära stora omställningar för svensk vattenkraftsindustri.
www.alvraddarna.se

Läs tidigare notiser om ärendet Eon och Rundbacken.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta