Ska EU avgöra ändå?

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Älvräddarna:
Eon återkallade för en knapp månad sedan sin ansökan om effektivisering och ombyggnad av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun. Detta efter att mark- och miljödomstolen tänkt skicka ett antal frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Älvräddarna ansåg att Eon:s återkallelse var taktik för att slippa få ett avgörande som skulle påverka inte bara Eon:s utan även andra kraftföretags framtida ansökningar negativt. Nu vill kammarkollegiet och Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå att frågorna ändå ska skickas till EU.
Rundbackens kraftverk har varit föremål för notiser och artiklar sedan 2008. Första gången återkallade Eon själva via sitt ombud Alrutz advokatbyrå ansökan eftersom man missat att ha samråd med Kammarkollegiet och andra motparter. När sedan ansökan åter skickats in meddelade Eon:s informationsansvarige Jonas Andrén att Eon i det fall man fick nej i miljödomstolen inte tänkte gå vidare. Eon fick avslag i mark- och miljödomstolen, men valde trots tidigare uttalanden att gå vidare och vann fallet i mark- och miljööverdomstolen. Målet återvisades till första instans, mark- och miljödomstolen, som hade att sätta de villkor för verksamheten som behövs för att göra den tillåtlig. Nu valde mark- och miljödomstolen en annan väg och ville skicka fyra frågor till EU-domstolen för förhandsavgörande. Frågorna gäller bland annat hur ickeförsämringskravet för våra vatten i Sverige ska tolkas.
Eon svarade då med att dra tillbaka sin ansökan.
– Vår analys av detta är att Eon helt enkelt är rädda för att få ett förhandsavgörande som skulle ge inte bara Eon utan alla kraftbolag bekymmer. EU kan ju mycket väl tolka vattendirektivets bestämmelser på ett sådant sätt att ombyggnationer som Eon vill göra i Rundbacken helt enkelt inte blir möjliga pga. för stor miljöpåverkan på vattnen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Nu går målet in i nästa fas då kammarkollegiet och även Älvräddarna samt Naturskyddsföreningen i Timrå bestämt menar att frågorna ska ställas till EU-domstolen, oavsett att Eon återkallat sin ansökan. Eftersom målet blev vilande när frågorna ska skickas till EU, menar samtliga motparter att Eon inte i detta läge kan återkalla sin ansökan. Går domstolen på kammarkollegiets och de andra motparternas linje kan det innebära stora omställningar för svensk vattenkraftsindustri.
www.alvraddarna.se

Läs tidigare notiser om ärendet Eon och Rundbacken.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...