" /> Ska Wibbes Vänernlax stå sig hela säsongen? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Marcus "Wibbe" Weiberg med 13 kilo Vänernlax. Foto: Privat
Ska Wibbes Vänernlax stå sig hela säsongen?

En perfekt dag på Vänern. Så beskriver Marcus ”Wibbe” Weiberg den senaste fisketuren tillsammans med sonen Linus. Och inte undra på det eftersom de fick en jättelax över metern.

Det regerande Vänerrekordet på lax innehas av Petter Larsson, som fångade en lax på 13,92 kilo 2007 utanför Kristinehamn. Varje år brukar det fångas något exemplar runt 13 kilo, och den här gången var det alltså Marcus och sonen Linus tur.

Fadern berättar själv om den lyckade dagen:
– Vi gick ut från Åmål. Vinden var cirka 10 meter per sekund, så överfarten till Kräklingarna blev hård. Väl där så gick vi i land och grillade medans vinden gick ner lite. Efter några timmar så kom vi ut igen.
De lyckades hitta lite lä vid Prästgrund, och tio löjor fick simma förföriskt bakom båten.

– Ganska omgående så fick vi ett dubbelhugg, det var två fina öringar och vi kände att turen var räddad. Vi vänder och kör över positionen igen, och då får vi ett napp som drar ut lina i bra fart.

Det visade sig alltså vara en jättelax som slukat löjan.
– Efter många vändor vid båten så kunde jag håva den. Vågen komma fram cirka 13 kilo i båten, och den var 101 centimeter lång. Glädjen var total. Vi körde ett par timmar till och fick ytterligare tre öringar till. Så i dag var det roligt att vara fiskare, konstaterar ett nöjt team Wibbe.

Det hela kan ses som en temperaturhöjare inför Kinnekulleträffen 17–18 april, som denna gång avgörs som en onlinetävling.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta