Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Läkemedel påverkar vår planet. Foto: Andrey Metelev
Skadar fisk – nu föreslås begränsning av läkemedel

Vill du ge fiskar och andra vattenvarelser en tidig julklapp? Se då till att minska mängden läkemedel som spolas ned i avloppet. Detta är nämligen ett problem som fortsätter.

Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som slår larm om situationen kring hur läkemedel påverkar både fiskar att annat vattenliv. De vill nu se ett förbud mot receptfria läkemedel som innehåller ämnet Diklofenak. Just detta bedöms vara extra problematiskt, och det är vanligt förekommande i smärtstillande läkemedel.

Diklofenak är skadligt för fisk, och kan bland annat orsaka njurskador. Här kan du läsa en färsk rapport, där bland annat detta framkommer.
– Vi hittar Diklofenak i över hundra svenska sjöar och vattendrag, och vi hittar dem i över de gränsvärden som havs- och vattenmyndigheten har satt för att det ska vara en bra vattenkvalitet, säger Anders Finnson på Svenskt vatten till Sveriges Radio.

Enligt honom räcker det med en tablett Diklofenak på 25 miligram för att förorena 2 miljoner liter vatten. Just Diklofenak beskrivs särskilt svårt för reningsverken att fånga in.
Här kan du höra en intervju med honom på Vetenskapsradion.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta