Skagerrakavtal klart – viktigt för kustnära fisket

fiskekvoter i Skagerrak

Enligt det nu undertecknade avtalet ska fiskaren fiska efter de regler som kuststaten utfärdat. Detta innebär att svenska och danska fiskare skall rätta sig efter norska regler inom den norska delen av Skagerrak.

EU och Norge har nu undertecknat ett nytt Skagerrakavtal som ger svenska, danska och norska yrkesfiskare tillträde till varandras kustnära vatten. Avtalet ger rätt att fiska in till fyra nautiska mil, cirka sju kilometer, från respektive lands baslinje.
– Det känns väldigt bra att vi nu efter mer än tre års diskussioner och åtskilliga internationella överläggningar nu är överens i denna viktiga fråga, säger Bengt Kåmark på Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.
Det tidigare avtalet mellan Sverige, Danmark och Norge från 1966 sades upp av Norge, och upphörde i augusti 2012. En av stötestenarna var att det tidigare avtalet tillät länderna att fiska på sina egna regler i den andra partens vatten, så kallad flaggstatsjurisdiktion. Norge ansåg att deras nationella förbud att kasta fisk överbord skulle gälla även för EU-fartyg.
Utan avtal gäller att de länder som får fiska i Skagerrak inte har tillträde närmare än tolv nautiska mil (cirka 21 km) från varandras kuster.
– En stor del av svenskt fiske på norskt vatten bedrivs i det kustnära området mellan tolv och fyra nautiska mil. Det är särskilt viktigt för svenska räkfiskare att kunna fiska här, säger Bengt Kåmark, utredare på enheten för fiskereglering.
– Även för danska och norska fiskare är det viktigt att ha tillgång till grannländernas traditionella kustnära fiske i Skagerrak.
Vid ett möte i London torsdagen den 24 oktober undertecknade norska förhandlingschefen Ann Kristin Westberg och EU:s förhandlingschef John Spencer ett avtal för ömsesidigt tillträde för Sverige, Danmark och Norge att fiska i varandras vatten in till fyra nautiska mil (cirka 7 kilometer) från respektive lands baslinje.
Enligt det nu undertecknade avtalet ska fiskaren fiska efter de regler som kuststaten utfärdat.  Detta innebär att svenska och danska fiskare skall rätta sig efter norska regler inom den norska delen av Skagerrak.
Samtidigt med diskussionerna om detta så kallade tillträdesavtal har man kommit fram till överenskommelser om så lika fiskeregler som möjligt för fiske i Skagerrak, exempelvis gemensamma redskapsregler som innebär ett mer selektivt fiske i hela Skagerrak.
Detta skriver Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Läs tidigare notiser om fiskekvoter.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...