Nyligen hyllades Jämtkrafts nya styrelse av sportfiskare och andra vattenvänner sedan de beslutat att inte fortsätta med vattenkraft i Långforsen. Nu skakas bolaget av en skandal som handlar om den förre ordföranden AnnSofie Andersson (S) och tidigare vd:n. " /> Skandal skakar Jämtkraft – vd fick hemligt miljonavtal | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Fiskejournalen
AnnSofie Andersson (S) lämnar Jämtkrafts styrelse med omedelbar verkan efter uppgifterna om att hon tecknat ett miljonavtal med förre vd:n.
Skandal skakar Jämtkraft – vd fick hemligt miljonavtal

Nyligen hyllades Jämtkrafts nya styrelse av sportfiskare och andra vattenvänner sedan de beslutat att inte fortsätta med vattenkraft i Långforsen. Nu skakas bolaget av en skandal som handlar om den förre ordföranden AnnSofie Andersson (S) och tidigare vd:n.

Det har nämligen framkommit att socialdemokraten AnnSofie Andersson tecknat ett pensionsavtal med förre vd:n Anders Ericsson, som innebar att han kunde fortsätta lyfta sin extra tjänstepension även sedan han lämnade bolaget. Det har kostat kommunalägda Jämtkraft 3,8 miljoner kronor extra.

Och allt detta skedde utan att hon lämnat information till Jämtkrafts styrelse eller moderbolagets styrelse. Ägarekommunerna Östersund, Krokom och Åre visste alltså inget om fallskärmen.

AnnSofie Andersson meddelade under fredagen att hon lämnar Jämtkrafts styrelse med omedelbar verkan, och hon fick hård kritik från alla politiska läger.

– AnnSofie Andersson är mycket tydlig med att hon inser bristerna i efterhand och sitt personliga ansvar för dessa. Vårt jobb nu blir att framåt säkerställa och skärpa våra formella rutiner ytterligare. Inrättandet av ett så kallat ersättningsutskott i Jämtkrafts styrelse är under uppbyggnad. Det var också i samband med detta arbete som de här avtalen blev bekanta, säger Rådhus AB:s ordförande Bosse Svensson (C) till Östersunds-Posten.

Efter valet 2018 är det centerpartisten Kerstin Arnemo som innehar ordförandeposten i Jämtkraft, och AnnSofie Andersson har fortsatt som vice ordförande.

Läs om beskedet kring Långforsen:

Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta