Gustavsbergs Sportfiskeklubb[/caption] " /> Skänker 10 000 kronor till fiskevård | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Skänker 10 000 kronor till fiskevård
Gustavsbergs Sportfiskeklubb

Stefan Linde, Gustavsbergs SFK, får Ge fan-mössor av Pär Lindberg. (Foto: Victor Sandberg)

Gustavsbergs Sportfiskeklubb hjälper nu Sportfiskarna med fiskevårdsarbetet genom att skänka 10 000 kronor till fiskevårdsprojektet Ge fan i våra vatten.
Fiskeklubben har sitt säte på Värmdö strax öster om Stockholm. Här finns flera aktuella exempel på fiskevårdsåtgärder i närområdet som Sportfiskarna på olika sätt bidragit till, bland annat samarbetsprojektet kring Hemmesta sjöäng och åtgärder för vandringsvägar i Sågsjöns vattensystem i Nacka.
– Vi är mycket glada över detta initiativ och tackar Gustavsbergs Sportfiskeklubb för bidraget, kommenterar Joel Norlin, koordinator för Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Följande fiskevårdsfonder/insamlingar tar emot gåvor och donationer:
• Sportfiskarnas Fiskevårdsfond, läs mer här.
• Stiftelsen för östersjölaxen, läs mer här.
• Ge fan i våra vatten, kontakta Sportfiskarna direkt: 08-410 80 600, info@sportfiskarna.se
– Sportfiskarna och fiskevården tar tacksamt emot alla bidrag. Åtgärdsbehoven i våra vatten är mycket stora och vi arbetar ständigt för fler konkreta fiskevårdsåtgärder, säger Pär Lindberg, marknadschef på Sportfiskarna.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta