" /> Skansen ska visa upp Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Snart kan du se torsk i Skansens nya kunskapscentrum. Foto: Hans Hällman
Skansen ska visa upp Östersjön

Nästa år kommer Skansens besökare att kunna ta del av Östersjöns djur- och växtliv. Då öppnar nämligen Baltic Sea Science Center.

Skansen är ett välbesökt turistmål i hjärtat av Stockholm. Utanför rinner Östersjöns vatten och redan nästa år kan besökare få en inblick i vad som döljer sig under ytan.

Baltic Sea Science Center blir ett kunskapscentrum om Östersjön och är Skansens i särklass största satsning. Prislappen tros hamna på omkring 150 miljoner kronor och merparten av pengarna kommer från stiftelsen BalticSea 2020.

Därutöver ingår Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i det kunskapsråd som backar upp projektet.

Målgruppen är skolor och allmänhet som vill lära sig mer om Östersjön och dess invånare.

Läs mer här och här.

 Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta