Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skånsk drömgädda

Stort bete ger stora gäddor? Ja, det där är väl en omtvistad sanning – men Jerry Holmström från Svedala tror nog att det ligger något i det.
Jerry var ute på Arriesjön i södra Skåne och isfiskade med kompisen Christian Sterner från Fiskekompaniet i Malmö. Efter några mindre gäddor fick Jerry hugg på spöt som var riggat med en riktig praktmört, en betesfisk på cirka sex hekto.
”Efter ett bastant mothugg kände jag att det var en större gädda som härjade under isen. Efter sex-sju rusningar på 10-12 meter kom ett gigantiskt gäddhuvud mot hålet. Chrille stack ner handen och tog gälgreppet på gäddan och snabbt upp på avkrokningsmattan”, skriver Jerry i anmälan till 100-klubben.
Efter snabb vägning till 12,58 kilo och mätning till 125 centimeter fick gäddan simma tillbaka.
Svenne Andersson

Jerry med den fina gäddan som kvalade in i 100-klubben med råge – 125 centimeter lång.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta