Skånska öringtävlingar i april

Traditionsenligt genomför Skånska Kustfiskeklubben Öringens dag i början av april. Den 10 april, närmare bestämt. Några veckor senare är det dags för nästa öringtävling – Blänkaren den 24 april.
Öringens dag har hunnit bli rejält traditionstyngd och de flest känner säkert till regelverket. I korthet kan det uttryckas som att det är vackraste, inte största, havsöring som vinner. Skönhetvärdet får man fram genom att använda den så kallade Fultonformeln.
Man får fiska var man vill längs den skånska kusten. Kansli finns vid reningsverket, väster om Ystad, från klockan sju tävlingsdagens morgon. Mer info om tävlingens hittar man på www.skanskakustfiskeklubben.se.
Fultonformeln används även när det gäller Öringens dag, men på ett något annorlunda sätt. Här anger reglerna att öringarna måste ha minst Fultonvärdet 1,0 för att få vägas in. Besor göre sig icke besvär alltså och tyngsta blänkaren vinner. Både spinnklass och flugklass. Tävlingen pågår från midnatt till klockan fyra på eftermiddagen. Kansli vid Engelska bryggan, öster om Ystad. Mer info om den tävlingen på www.henric.nu.
Svenne Andersson

Så ska en öring se ut för att kunna vinna. Tidigare års vinnarfisk på Öringens dag.

Så ska en öring se ut för att kunna vinna. Tidigare års vinnarfisk på Öringens dag.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...