Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skånska öringtävlingar i april

Traditionsenligt genomför Skånska Kustfiskeklubben Öringens dag i början av april. Den 10 april, närmare bestämt. Några veckor senare är det dags för nästa öringtävling – Blänkaren den 24 april.
Öringens dag har hunnit bli rejält traditionstyngd och de flest känner säkert till regelverket. I korthet kan det uttryckas som att det är vackraste, inte största, havsöring som vinner. Skönhetvärdet får man fram genom att använda den så kallade Fultonformeln.
Man får fiska var man vill längs den skånska kusten. Kansli finns vid reningsverket, väster om Ystad, från klockan sju tävlingsdagens morgon. Mer info om tävlingens hittar man på www.skanskakustfiskeklubben.se.

Fultonformeln används även när det gäller Öringens dag, men på ett något annorlunda sätt. Här anger reglerna att öringarna måste ha minst Fultonvärdet 1,0 för att få vägas in. Besor göre sig icke besvär alltså och tyngsta blänkaren vinner. Både spinnklass och flugklass. Tävlingen pågår från midnatt till klockan fyra på eftermiddagen. Kansli vid Engelska bryggan, öster om Ystad. Mer info om den tävlingen på www.henric.nu.
Svenne Andersson

Så ska en öring se ut för att kunna vinna. Tidigare års vinnarfisk på Öringens dag.

Så ska en öring se ut för att kunna vinna. Tidigare års vinnarfisk på Öringens dag.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta