Under den gångna helgen arrangerades det lyckade eventet Fiskefesten i Skellefteå. Bara några stenkast därifrån utspelade sig händelser på juridisk nivå, eftersom Skellefteå kraft blivit anmäld för flera miljöbrott. " /> Skellefteå kraft i nytt blåsväder – anmält för flera miljöbrott | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Skellefteå Kraft fortsätter att vara i blåsväder. Här en bild från det omstridda kraftverket Hednäs i Åbyälven.
Skellefteå kraft i nytt blåsväder – anmält för flera miljöbrott

Under den gångna helgen arrangerades det lyckade eventet Fiskefesten i Skellefteå. Bara några stenkast därifrån utspelade sig händelser på juridisk nivå, eftersom Skellefteå kraft blivit anmäld för flera miljöbrott.

Att kraftverksbranschen är föremål för både sportfiskares och älvräddares kritik är ingen nyhet, men däremot hör det inte till vanlighetens att kraftbolag faktiskt blir anmäld för miljöbrott. Och det rör sig dessutom om tre anmälningspunkter.

Under sju timmars tid släppte bolaget ut för lite vatten ur Åmans övre kraftverk. Bolaget anmäls även för att inte ha rapporterat händelsen efter att den inträffade. Enligt nyhetssajten Västerbottningen drabbades anläggningen av ett elavbrott vilket ledde till att kraftverket under sju timmar inte släppte ut tillräckligt mycket vatten.

Skellefteå kraft anmäls även för händelser vid kraftverken i Agnäs och vid Stora Bygdeträsket där de inte kunnat släppa ut tillräckligt med vatten i samband med snösmältningen, samt för miljöbrott i samband med ett oljeutsläpp som skedde i Skellefteälven vid Krångfors kraftstation.

Enligt Tina Buckland, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten, är det relativt ovanligt att ett kraftbolag blir anmält för miljöbrott.

– Skälet att vi anmäler det är att vi misstänker att det skett någonting brottsligt, då är vi skyldiga att anmäla så får polis och åklagare utreda det, säger hon till Västerbottningen.

Hela artikeln kan du läsa här!

Du har väl koll på detta?:

Missa inte att tycka till kring vattenkraftsplanen

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Andreas Hagström tar över rodret på Beason båtar efter Peter Hedqvist. Foto: Privat
Fiskeprofil blir ny kapten på klassiskt båtföretag

Båtbranschen rider på en framgångsvåg, och både nya och gamla aktörer tar utvecklingen framåt. Nu står det klart att klassiska Beason Båtar får en ny ägare, nämligen i form av Andreas Hagström från Mariestad.

Andreas tar över efter Peter Hedqvist, som styrt skutan på Beason Båtar sedan 2006. Han kommer dock att vara kvar inom företaget, både med att bygga båtar och ta fram nya båtmodeller tillsammans med Andreas.
– Inom kort kommer vi presentera en modell som fyller ett hålrum i det nordiska sportfisket, meddelar Andreas Hagström.

Det ska tilläggas att Andreas Hagström, som är ett välkänt namn inom trollingkretsar, sedan tidigare driver Mariestads Marina. Enligt dem själva är intresset för välbyggda sportfiskebåtar som tål det nordiska klimatet stort, att och Beason är många sportfiskares ”drömbåt”.

Du kanske även gillar detta