Lax marknadsförs som en klassiker på julbordet, och oftast är det den odlade varianten som står till buds hos handlaren. Men det finns alternativ för den som värnar miljön och de vilda laxbestånden. " /> Skippa odlad lax på julbordet – här är Frödins alternativ | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Finns det alternativ till den odlade laxen på julbordet? Jodå, hälsar Mikael Frödin. Här är omslaget till Magasin Filter, där han tidigare i år intervjuades kring den odlade laxen.
Skippa odlad lax på julbordet – här är Frödins alternativ

Lax marknadsförs som en klassiker på julbordet, och oftast är det den odlade varianten som står till buds hos handlaren. Men det finns alternativ för den som värnar miljön och de vilda laxbestånden.

Mikael Frödin har turnerat runt världen med den uppmärksammade filmen Artifishal, som handlar om den smutsiga laxodlingsindustrin. Han är nyss hemkommen från Cambridge, där han höll en föreläsning på universitetet om filmen och sin kamp för den vilda laxen.

– Det var rätt coolt. Intresset var stort och jag fick bra respons, säger Mikael Frödin till Fiskejournalen.

Vi passar naturligtvis på att be honom om smarriga och beståndsvänliga alternativ till julbordet, för den som vill välja bort lax som odlats i öppna kassar till havs, och för den som inte lyckats fånga sin egen fisk.

Här är hans topp 3-förslag:

1) Odlad lax från slutna system.

2) Stillahavslax från vilda bärkraftiga bestånd.

3) Makrill.

Om du inte hittar detta hos handlaren, så kanske det finns exempelvis abborre, gråsej eller torsk från hållbara bestånd.

Finns det något annat du vill skicka med läsarna inför 2020?

– Den odlade laxen från öppna kassar utrotar våra vilda bestånd av Atlantlax. Ta ställning för slutna system och mot öppna kassar. Påverka din handlare, utbilda allmänheten och ifrågasätt politikerna, hälsar Mikael Frödin.

Apropå fiskodling i slutna system – missa inte denna nyhet.

https://www.fiskejournalen.se/klartecken-i-kall-far-bygga-fiskodling-pa-land/

 

Relaterad nyhet från din region
18 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta