Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skolarbete för fiskvård

När eleverna vid Sportfiskeakademin skulle välja projektarbete valde Elof Port och Mattias Hansson att starta en insamling för Ge fan i våra vatten. Under Sportfiskemässan fick Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström ta emot resultatet – en check på 11 696 kronor.
För att samla in pengar har Elof och Mattias bland annat hållit i guidningar, serverat mat och arrangerat en välbesökt föreläsning med Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind. Till slut kunde man skriva 11 696 kronor på checken till projektet Ge fan i våra vatten.
– Ni har gjort en fantastisk insats! Varje krona ska gå till insatser för fiskens bästa, lovade Stefan Nyström.
Ett beundransvärt initiativ som förhoppningsvis kan inspirera oss alla till att dra strån till stacken. Vi på Fiskejournalen ger givetvis Elof Port och Mattias Hansson MVG med råge!
Morgan Fihn

Elof Port, Stefan Nyström och Mattias Hansson med checken som skänker glädje både ovan och under vattenytan.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta