Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Skolästen var svenskt rekord

Marko Takala fick en skoläst som nu blivit godkänd som svenskt sportfiskerekord. (Fotograf/Källa:Sportfiskarnas Storfiskregistrering)

Den 6 september rapporterade vi om en udda fångst från Bo Halls båt Surprise. Det var Marko Takala som lyckats med bedriften att kroka en skoläst som vägde 1,22 kilo. Nu är fångsten godkänd som nytt svenskt sportfiskerekord.
Sportfiskarna berättar i ett pressmeddelande att man nu har godkänt ett nytt svenskt sportfiskerekord på skoläst. Marko Takalas fångst på 1,22 kilo överträffade det tidigare rekordet på 0,972 kilo med råge. Den fisken fångades 1999 och höll alltså rekordpositionen i över ett decennium.
– Sportfiskarna har nu utsett skolästen till nytt svenskt rekord och gratulerar rekordinnehavaren Marko Takala, säger Nicka Hellenberg, storfiskregistrerare på Sportfiskarna.
Skolästen (Coryphaenoides rupestris) tillhör långstjärtfiskarna, som på lite håll är släkt med torskfiskarna. Den är en djupvattensart som enligt litteraturen lär leva på främst nordhavsräkor. Skolästen förekommer då och då i olika fångstrapporter, men får ändå anses som en rätt ovanlig fisk.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta