Skolverkets riktlinjer drabbar sportfisket

Sportfiskeutbildningen i Forshaga är uppskattad av branschen och unik på många sätt.

I Skolverkets nya direktiv likställs sportfiske med skogsbruk.  Detta kan påverka ungdomars ekonomiska möjlighet att utbilda sig inom fiske. På Sportfiskeakademin i Forshaga vägrar man dock att låta detta drabba enskilda elever.
Skolverket och Sveriges politiker har än en gång visat att de inte har förstått att Sportfiske är en viktig näring med stor potential. Genom att föra sportfisket till kategorin skogsbruk, blir resultatet att de elever som har en skogsbruksskola i närheten, av ekonomiska skäl kan tvingas söka sig till denna istället för en sportfiskeutbildning.
– Det får aldrig bli en plånboksfråga om vem som kan utbilda sig till vad, säger rektorn vid Sportfiskegymnasiet i Forshaga, Per Johansson.
– Därför jobbar vi nu intensivt med att hitta en lösning, tillsammans med näringslivet och olika branschorganisationer. Vårt mål är att alla elever som söker till oss, ska kunna gå här på samma ekonomiska villkor.

Rektor manar till lugn
De nya riktlinjerna från Skolverket har skapat oro, både bland blivande elever och bland Sveriges sportfiskeutbildningar. Tongångarna från politiskt håll om att det är turismen som ska skapa nya jobb på landsbygden, tycks plötsligt vara glömda. En stark sportfisketurism kräver rätt utbildat folk.
Klas Elm, vd för branschorganisationen för Sportfiske, menar att det därför är viktigt att säkra framtiden för utbildningen vid Forshagaakademin.
– Det är en unik skola, både i Sverige och hela Europa. Vi kommer från vårt håll att göra det vi kan för att hjälpa till.
Till alla oroliga elever som är i ansökartagen, manar rektor Per Johansson till lugn.
– Vi har lösningar i sikte. Tveka inte att söka till oss på grundval av ekonomiska skäl. Och är du eller dina föräldrar oroliga, ring och prata med oss.

/Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...