Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skottland rockar

Flera rockor uppemot 90 kilo blev en fantastisk höjdpunkt när Ulf Stahre och några av hans bästa fiskekompisar på nytt besökte Skottland.
När Ulf inte guidar andra till spännande fiskeupplevelser drar han själv gärna iväg ut på något häftigt havsfiske. Ett par gånger har turen gått till Skottland och i år återvände Ulf, tillsammans med sambon Eva, systern Gunilla, samt Mikael Åksson och Rosmarie Larsson.
”Vi tog några turer med färjorna ut till de otroligt vackra öarna utanför Oban och när det var dags för fiske tog vi ut med Ronny Campbell på hans Laura Dawn. Det var mycket roligt att träffa denne trevlige man igen”, skriver Ulf i ett brev till FJ.
Han beskriver ingående det avancerade glidande enkrokstackel som Ronny delade med sig av och som uppenbarligen var mycket effektivt. Gänget fick inte mindre än fem stora slätrockor. Ulf själv var mycket nöjd med sitt livs första slätrocka, men med sina 47 kilo hävdade den sig inte mot de fiskar Mikael Åkesson (88 och 86 kilo) och Rosmarie Larsson (86 och 84 kilo) fångade.
”Vad jag vet har ingen kvinnlig svensk havsfiskare gjort samma bedrift”, skriver Ulf.
Svenne Andersson

Rosmarie Larsson och skepparen Ronny Campbell med en av de stora slätrockorna som fångades utanför Oban.

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta