Skräckrapport: Mytomspunnen storöring nära utrotning

En sjuk öring, som är en av väldigt få fiskar som passerat kraftverket i Bågede. Foto: Fiskdata

En av landets mest omskrivna och mytomspunna storöringstammar riskerar att utrotas. Det handlar om Bågedeöringen i Ströms Vattudal, där bara ett fåtal har passerat fiskräknaren denna säsong.

Fiskejournalen skrev nyligen om den kritiserade fiskodlingen i Ströms Vattudal, som ansökt om att få bedriva en ännu större verksamhet i vattendraget. Kritikerna menar att odlingen riskerar att påverka den inhemska fisken, inte minst den klassiska Bågedeöringen. En av dem som i flera böcker och artiklar skrivit om Bågedeöringen, och går i täten för dess bevarande är författaren Gunnar Westrin.

Huruvida fiskodlingen och dess problem med rymningar orsakat problem för Bågedeöringen, låter vi vara osagt, men nu kommer det rapporter som skakar om fiskevänner i området. Hittills i år har bara 5 öringar passerat fiskräknaren vid kraftverket i Bågede, och nu befaras det att fisken helt enkelt är nära utrotning. Jämtlands Tidning har intervjuat Stefan Kläppe, som är teknisk chef vid Fiskevårdsteknik.

– Variationer förekommer mellan åren, men just i år är det väldigt lite fisk som passerar. Det är svåra frågor att ta tag i. Anledningen till att fisken minskat beror på kraftverksbygget och att det bildats dammar, säger Stefan Kläppe till Jämtlands Tidning.

Entusiaster har gjort insatser för att försöka rädda Bågedeöringen, bland annat genom att märka fiskar och studera deras vandringsmönster. En av dem är Per Enar Åberg i Fågelberget, som konstaterar att det ser mörkt ut i dagsläget.

– Förr kom det folk från hela världen hit. Det var till och med amerikaner här för att fiska. Scoutrörelsens grundare Baden-Powell har också fiskat här. Det är väldigt, väldigt få fiskar som fångas uppströms nu, berättar Per Enar Åberg för Jämtlands Tidning.

Bara sju fiskar har passerat fiskräknaren, inkluderat två regnbågar. Den största fisken som registrerats var en öring på 76 centimeter, som dessutom hade stora skador på huvudet. Här kan ni se bilderna själva!

Läs mer om kraftverkens påverkan på fisket:

Bottennapp befaras – Ångermanälven kammar noll

 

Publicerad: 04 November 2019
Av: Anders Lundin