En av landets mest omskrivna och mytomspunna storöringstammar riskerar att utrotas. Det handlar om Bågedeöringen i Ströms Vattudal, där bara ett fåtal har passerat fiskräknaren denna säsong. " /> Skräckrapport: Mytomspunnen storöring nära utrotning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
En sjuk öring, som är en av väldigt få fiskar som passerat kraftverket i Bågede. Foto: Fiskdata
Skräckrapport: Mytomspunnen storöring nära utrotning

En av landets mest omskrivna och mytomspunna storöringstammar riskerar att utrotas. Det handlar om Bågedeöringen i Ströms Vattudal, där bara ett fåtal har passerat fiskräknaren denna säsong.

Fiskejournalen skrev nyligen om den kritiserade fiskodlingen i Ströms Vattudal, som ansökt om att få bedriva en ännu större verksamhet i vattendraget. Kritikerna menar att odlingen riskerar att påverka den inhemska fisken, inte minst den klassiska Bågedeöringen. En av dem som i flera böcker och artiklar skrivit om Bågedeöringen, och går i täten för dess bevarande är författaren Gunnar Westrin.

Huruvida fiskodlingen och dess problem med rymningar orsakat problem för Bågedeöringen, låter vi vara osagt, men nu kommer det rapporter som skakar om fiskevänner i området. Hittills i år har bara 5 öringar passerat fiskräknaren vid kraftverket i Bågede, och nu befaras det att fisken helt enkelt är nära utrotning. Jämtlands Tidning har intervjuat Stefan Kläppe, som är teknisk chef vid Fiskevårdsteknik.

– Variationer förekommer mellan åren, men just i år är det väldigt lite fisk som passerar. Det är svåra frågor att ta tag i. Anledningen till att fisken minskat beror på kraftverksbygget och att det bildats dammar, säger Stefan Kläppe till Jämtlands Tidning.

Entusiaster har gjort insatser för att försöka rädda Bågedeöringen, bland annat genom att märka fiskar och studera deras vandringsmönster. En av dem är Per Enar Åberg i Fågelberget, som konstaterar att det ser mörkt ut i dagsläget.

– Förr kom det folk från hela världen hit. Det var till och med amerikaner här för att fiska. Scoutrörelsens grundare Baden-Powell har också fiskat här. Det är väldigt, väldigt få fiskar som fångas uppströms nu, berättar Per Enar Åberg för Jämtlands Tidning.

Bara sju fiskar har passerat fiskräknaren, inkluderat två regnbågar. Den största fisken som registrerats var en öring på 76 centimeter, som dessutom hade stora skador på huvudet. Här kan ni se bilderna själva!

Läs mer om kraftverkens påverkan på fisket:

https://www.fiskejournalen.se/bottennappet-angermanalven-kan-kamma-noll/

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta