" /> Skräpområde i Stilla havet – tre gånger större än Sverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Havssköldpaddor och många andra djur trasslar in sig i övergivna nät och annan plast. Foto: NOAA
Skräpområde i Stilla havet - tre gånger större än Sverige

En stor ansamling plastskräp mellan Kalifornien och Hawaii är uppemot sexton gånger större än man tidigare trott. Områdets yta är tre gånger så stor som Sverige och växer dessutom i snabb takt, visar ny forskning.

Plast i haven är ett stort miljöproblem och i vissa områden ansamlas plasten i mycket höga koncentrationer. Det sker bland annat mellan Kalifornien och Hawaii, där forskare har följt utvecklingen sedan 1970-talet.
På senare tid har mer exakta mätningar kunnat göras och resultatet är skrämmande – 79 tusen ton plast flyter nu omkring på en yta som är tre gånger så stor som Sverige, eller 1,6 miljoner kvadratkilometer. 75 procent av plasten är större än 5 centimeter och minst 46 procent av skräpets totala vikt utgörs av fisknät.

Läs den vetenskapliga rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Fiskejournalen
Historiskt har det ofta agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling, påminner debattören. Foto: Anders Lundin
Debatt: Fiskar kan lida – använd inte levande bete!

Isfiske med angeldon är ett intresse som delas av många, och är nog extra efterlängtat i år när det var ett tag sedan isarna tillät fiske på ett säkert sätt. Hur och med vad man ska agna kroken har varit föremål för diskussion under många år.

Historiskt har det under mycket lång tid agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling. Detta förtydligades i och med att Jordbruksverket i en skrivelse 2011 slog fast att användning av fisk som levande agn är att anse som djurplågeri. Länsstyrelsen har ansvar för kontroll enligt djurskyddslagen.

Varför är det förbjudet att agna med levande fisk?
Det innebär stress, smärta och lidande för fisken att krokas fast i fiskeredskapet och även att utsättas för hugg av gäddan man avser att dra upp.

Är det inte löjligt att påstå att fiskar lider?

Nej, det är väl utrett genom forskning att fiskar har väl utvecklad förmåga att uppleva stress, smärta och rädsla vilket kan leda till lidande. De har även förmåga att uppleva positiva känslor, men det har inte med isfiske att göra. Fiskar har en stor nackdel i att de saknar mimik och inte ger ifrån sig några för oss människor hörbara plågorop eller jämmer.

Få människor, om ens någon, skulle kunna tänka sig att sätta en krok i en kattunge eller en mus och fästa den i en fälla för att fånga exempelvis en räv. Men det är faktiskt fullt jämförbart.

I det vilda uppvisar många fiskar ett mycket avancerat beteende, till exempel putsarfiskar som gör riskbedömningar och anpassar sitt beteende till vilka kunder som köar. Eller fiskars lekbeteende och yngelvård. Vill man se exempel på hur akvariefiskar kan tränas så kan man söka i Youtube på FISH AGILITY. Söker man på svenska är det svårt att hitta något.

Hur ska man angelfiska?
Om du ska agna med fisk, använd en avlivad fisk. Fisken som du fångar ska avlivas snarast på ett skonsamt sätt.
Hur avlivar man en fisk på skonsamt sätt?
Ett snabbt och snärtigt slag i huvudet ger en omedelbar död. Att till exempel skära halsen av en fisk är inte en tillräckligt snabb och säker metod.

Björn Dahlén
Ordförande Djurskyddet Kronoberg

Du kanske även gillar detta