" /> Skräpområde i Stilla havet – tre gånger större än Sverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Havssköldpaddor och många andra djur trasslar in sig i övergivna nät och annan plast. Foto: NOAA
Skräpområde i Stilla havet - tre gånger större än Sverige

En stor ansamling plastskräp mellan Kalifornien och Hawaii är uppemot sexton gånger större än man tidigare trott. Områdets yta är tre gånger så stor som Sverige och växer dessutom i snabb takt, visar ny forskning.

Plast i haven är ett stort miljöproblem och i vissa områden ansamlas plasten i mycket höga koncentrationer. Det sker bland annat mellan Kalifornien och Hawaii, där forskare har följt utvecklingen sedan 1970-talet.
På senare tid har mer exakta mätningar kunnat göras och resultatet är skrämmande – 79 tusen ton plast flyter nu omkring på en yta som är tre gånger så stor som Sverige, eller 1,6 miljoner kvadratkilometer. 75 procent av plasten är större än 5 centimeter och minst 46 procent av skräpets totala vikt utgörs av fisknät.

Läs den vetenskapliga rapporten här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vilmer fördubblade sitt personliga rekord med den här granna gäddan. Foto: Privat
Veckans fiskeglädje: Vilmer och granna gammelgäddan

Delad glädje är dubbel glädje. Veckans stora fiskelycka rapporteras in från Martin Bojfors och 8-årige sonen Vilmer, som fick sina drömmar uppfyllda när de tog en fisketur på Mälaren.

Vilmers tidigare personliga rekord låg på 5,4 kilo, och redan i bilen var Vilmer taggad och pratade om att det skulle vara roligt att få nytt personligt rekord på gädda eller gös.
Och det infriades med råge.

– Vi började trolla en stor vik över cirka 15 meters djup. Vi hade vobbler som gick mellan 2,5–6 meter ner. Efter bara 15 minuter så såg vi på det yttre paravanspöt att det backade lite, berättar Martin.
Hugget såg inte så våldsamt ut, men när Vilmer tog spöt så kände han att det var en stor fisk.

– Vi trodde först att det var en stor gös, eftersom den fortsatte att gå djupt hela vägen fram till båten. Men när den kom upp mot ytan kunde vi se den enorma gäddan.

 

Fördubblade sitt rekord
Pappas håvning gick bra och sedan blev det glädjevrål från både Vilmer och pappa.
– Jag insåg att det förmodligen var en 10-plussare, men sa bara till Vilmer ”det här är garanterat ett nytt PB”! När vi vägt fisken till 11,2 kilo och mätt henne till hela 117 centimeter, var Vilmer helt mållös. Han förstod knappt vad som hänt!
De hälsar också att återutsättningen gick bra och att gäddan simmade piggt ner mot djupet, så att fler får chansen att fånga den.
– Ett minne för livet för både Vilmer och mig, konstaterar en nöjd pappa.

Du kanske även gillar detta