[/caption] " /> Skräprekord i norr | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Skräprekord i norr

I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)

Sveriges radio rapporterar om hur skräpet växer längs den populära fiskeälven Lainioälven i Kiruna kommun.
– Det är spritflaskor, makaronpåsar, gummistövlar, tältstolar, aluminiumskastruller, fiskelinor, presenningar, det är hela friluftskittet, säger Lars Taavo till SR.se
Naturbevakaren Lars Taavo säger till Sr.se att han hittat det mesta längs Lainioälven i år. Han tror att den ökade nedskräpningen beror på det goda laxår man upplevt i Lainioälven. Han är naturbevakare och under sina fisketillsynsuppdrag har han bevittnat den tråkiga utvecklingen. Trots att han transporterar hem så mycket skräp som ryms i helikoptern på sina uppdrag måsta han lämna kvar en hel del.
Han avslutar med en allmän uppmaning.
– Värna om vår natur, det är den enda vi har och vi måste lämna något till våra barnbarn. Så plocka upp skräp och försök att sköta er, säger Taavo.
En självklarhet kan man tycka, men uppenbarligen inte för alla.
Läs hela artikeln här.
Lyssna på radioinslaget här nedanför.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta