Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skrovmål för gös

Äta eller ätas – det är frågan för både gäddor och gösar. I det här fallet hade en halvstor gös satt tänderna i en rätt skaplig gädda.
Med tanke på gäddans gedigna rykte som glupsk rovfisk antar man rätt gärna att det är gäddan som är apexpredator i de sjöar där den finns. Alltså den predator som står högst i näringskedjan och genom sin aktivitet styr det biologiska livet i sjön.
Men i sjöar där det finns både gädda och gös är det nog inte alldeles givet. Den taggiga och svårsvalda gösen är nog ingen favoritmat för gäddan – men tvärtom kan säkert funka utmärkt.

FJ-medarbetaren Daniel Helgesson är en mycket flitig gösfiskare. När han häromdagen lyfte in en fyrakilos gös i båten spydde den upp en riktigt skaplig gädda. Cirka 35 centimeter lång och troligen halvkilot tung.
– Jag har undrat lite över att det finns så få stora gäddor i sjön. Är det så att de inte fixar tävlandet med gösen, undrar Daniel.
Svenne Andersson

Hur vanligt är det att gösar äter gäddor? Den här gäddslinkan på halvkilot spyddes upp av en fyrakilos gös. (Foto: Daniel Helgesson)

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta