Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Skrovmål för gös

Äta eller ätas – det är frågan för både gäddor och gösar. I det här fallet hade en halvstor gös satt tänderna i en rätt skaplig gädda.
Med tanke på gäddans gedigna rykte som glupsk rovfisk antar man rätt gärna att det är gäddan som är apexpredator i de sjöar där den finns. Alltså den predator som står högst i näringskedjan och genom sin aktivitet styr det biologiska livet i sjön.
Men i sjöar där det finns både gädda och gös är det nog inte alldeles givet. Den taggiga och svårsvalda gösen är nog ingen favoritmat för gäddan – men tvärtom kan säkert funka utmärkt.

FJ-medarbetaren Daniel Helgesson är en mycket flitig gösfiskare. När han häromdagen lyfte in en fyrakilos gös i båten spydde den upp en riktigt skaplig gädda. Cirka 35 centimeter lång och troligen halvkilot tung.
– Jag har undrat lite över att det finns så få stora gäddor i sjön. Är det så att de inte fixar tävlandet med gösen, undrar Daniel.
Svenne Andersson

Hur vanligt är det att gösar äter gäddor? Den här gäddslinkan på halvkilot spyddes upp av en fyrakilos gös. (Foto: Daniel Helgesson)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta