”Skydd mot marina miljöhot saknas”

SKYDD MOT MARINA MILJÖHOT SAKNAS
Enligt Oceana är Sverige sämsta landet kring Östersjön när det gäller marinskydd. Bara sex procent av våra vatten är skyddade, att jämföra med till exempel Tyskland som skyddar nästan 45 procent. (Foto: Creative Common/Niels J. Buus Madsen)

Dumpning, byggen till havs och fiskeodlingar är det som vanligen är förbjudet inom Sveriges och Östersjöns marina skyddade områden. Men en ny Helcomrapport visar att det är övergödning, kommersiellt fiske och föroreningar som är de riktiga hoten. Trots det saknas regler för hur myndigheterna ska hantera detta. Detta skriver havsmiljöorganisationen Oceana i ett pressmeddelande.
– Kommersiellt fiske har klassats som ett hot mot nio av tio skyddade områden. Ändå regleras inte fiske ens i hälften av alla marina områdesplaner. Det känns oerhört märkligt att till exempel bottentrålning är tillåtet inom en stor andel marina skyddsområden. Det är lite som att tillåta okontrollerad skogsskövling inuti våra nationalparker på land, säger Hanna Paulomäki, Oceanas östersjöchef.
Östersjöländerna har förbundit sig att utveckla och implementera omfattande förvaltningsplaner för marina skyddade områden. Men hittills har de flesta länder inte uppfyllt sina löften, vilket betyder att en mängd skyddade områden enbart existerar på pappret. trots att man kan argumentera för att det finns ett rimligt antal områden med skydd, så är sanningen att de flesta platserna saknar lagstadgat skydd mot de mest förekommande hoten.
* De vanligaste förbjudna och begränsade aktiviteterna inom marina skyddade områden är dumpning, byggen till havs och fiskeodlingar följt av turism och jakt.
* Men en Helcomrapport från oktober visar att de största hoten är övergödning, generella utsläpp och kommersiellt fiske.
* Kommersiellt fiske klassas som ett existerande hot för cirka 60 procent av Östersjöns marina skyddade områden, och som ett potentiellt hot mot ytterligare 30 procent. Trots det nämns inte ens fiske i hälften av områdesplanerna.
– I frågan om till exempel övergödning så är det svårt att skapa något omedelbart skydd, eftersom det är avhängigt av både historiska och nya utsläpp från jordbruket. Men med fiske är det en annan sak. Där kan olika regler och restriktioner snabbt få positiv effekt på den marina miljön, säger Paulomäki.
Ett marint skyddat område är en plats som fått högre status för att skydda känsliga arter och habitat. De senaste tio-tjugo åren har viljan att skydda havet och dess resurser vuxit allt starkare, och att skydda marina områden har visat sig vara ett effektivt sätt bevara och återskapa biologisk mångfald. I dag är cirka tolv procent i Östersjön klassat som marina skyddade områden. Sverige är sämsta landet kring Östersjön när det gäller marinskydd. Bara sex procent av våra vatten är skyddade, att jämföra med till exempel Tyskland som skyddar nästan 45 procent.

Missa inte tidigare notiser i ämnet.

Publicerad: 29 October 2013
Av: Morgan Fihn