Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Skyddsjakt på säl och skarv

Sälen och skarven pekas av allt fler ut som orsaken till att fisken försvunnit i Stockholms skärgård. (Foto: Anders Nicander)

– Allt tyder på att säl och skarv är orsaken till fiskekollapsen. Det säger Stockholms stads fiskekonsulent, Sverker Lovén, till tidningen Metro.
Situationen för bestånden av bland annat abborre och gädda i Stockholms skärgård är kritisk. På många platser har abborren och gäddan försvunnit helt. Samtidigt konstaterar man att återfångsten av märkt havsöring minskat med 90 procent.
I en forskningsrapport drar Sverker Lovén slutsatsen att det är säl och skarv som är orsaken till att fisken försvunnit. Man konstaterar bland annat att sälen och skarven äter samma mängd torsk, abborre och öring inom några timmar som yrkesfisket fångar under ett helt år. Enda sättet att komma till rätta med problemen är att kraftigt öka skyddsjakten på skarv och säl säger Lovén.
För att läsa Metros artikel klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Båtmässan ersätts av en digital variant. Foto: Maximilian Weisbecker
Besked: Populära Båtmässan ersätts av digital Båtvecka

Nu har det väntade beskedet kommit. Liksom Sportfiskemässan tvingas även Båtmässan i Göteborg ställas in, åtminstone som fysisk mötesplats. Den ersätt dock av en digital variant, dessutom under en hel vecka.

Båtmässan i Göteborg, som brukar locka närmare 60 000 besökare, skulle ha firat 62 år detta år. Liksom många andra arrangemang så tvingas man dock ställa in, på grund av risken för smittspridning av Covid 19.
Lösningen blir i stället en coronasäker variant, alltså en digital variant som pågår mellan 5 och 14 februari.

Över 25 företag har redan anmält sitt deltagande, och de kommer att visa upp sitt utbud genom såväl digitala utställningar som privata visningar.
Arrangörerna hälsar att det inom kort dyker en kalender på deras hemsida, där de olika aktiviteterna presenteras. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta