Under den vackra ytan döljer det sig slam från turism, jordbruk, skogsbruk och dåliga avlopp. Bild: Wikipedia Creative Commons
Under den vackra ytan döljer det sig slam från turism, jordbruk, skogsbruk och dåliga avlopp. Bild: Wikipedia Creative Commons[/caption]Bristfälliga avlopp i turisttäta Åredalen påverkar fisklivet i Åresjön och Indalsälven. Nu krävs åtgärder, anser kritiker. " /> Slam påverkar Åresjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Slam påverkar Åresjön

Under den vackra ytan döljer det sig slam från turism, jordbruk, skogsbruk och dåliga avlopp. Bild: Wikipedia Creative Commons


Under den vackra ytan döljer det sig slam från turism, jordbruk, skogsbruk och dåliga avlopp. Bild: Wikipedia Creative Commons

Bristfälliga avlopp i turisttäta Åredalen påverkar fisklivet i Åresjön och Indalsälven. Nu krävs åtgärder, anser kritiker.
Fisken i Åresjön och Indalsälven mår inte bra. Det beror att slam har bildats i botten på Åresjön, efter 40 år har hårt exploaterande. Enligt Stefan Pettersson, turistentreprenör och boende i trakten, har det gjorts mätningar som visar att det är 1,5 meter slam på botten av Åresjön. Han menar att det är turismen och Åre kommuns bristande vatten- och avloppssystem som är de största bovarna i dramat.
– Vild fisk är grunden för att vi ska ha ett levande vatten i framtiden, säger Stefan Pettersson.
– Kommunen har planer på att förbättra sitt vatten- och avloppsnät, säger Lars-Erik Eriksson, teknisk chef på kommunen.
Men från kommunens sida menar man också att det är svårt att kontrollera allt, eftersom turistexploatörer under åren har byggt egna anläggningar som kommunen inte har någon koll på.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta