Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Reduktionsfiske av braxen och annan vitfisk kan löna sig. Foto: Michael Utterström
Slantarna gjorde nytta – så räddades sjö i Sjöbo

Det kallas för miraklet i Sövdesjön. I sanningens namn så handlar det inte om något tvättäkta mirakel – utan om en medveten insats som gett imponerande resultat och räddat en sjö.

Både vattenvänner, sportfiskare och andra naturnjutare applåderar det som utspelat sig i Sövdesjön i Sjöbo kommun. Under tre år har det skett ett reduktionsfiske av vitfisk, med följden att siktdjupet i sjön ökat från en till sju meter. Frön grön och grumlig till klar.
– Det är nästan lite medelhavskänsla, att plötsligt kunna se sju meter rakt ner i sjön. Verkligen ett resultat långt över förväntan, säger Karl Asp vid vattenrådet för Höje å och Kävlingeån till SVT.

Det har fångats 100 ton vitfisk, främst mört och braxen, som förvandlats till biogas. Genom att de försvinner så ökas mängden djurplankton, som i sin tur äter växtplankton och förhindrar att de förökar sig ohämmat.
Med ett klart vatten så får även rovfiskar som abborre, gädda och gös lättare att jaga vitfisk, och därmed blir det en positiv spiral. Hela projektet kostade runt 800 000 kronor, och de inblandade tycker att det var värt varenda öre eftersom de fick sin ”gamla” sjö tillbaka.

Vi tipsar er om att se hela inslaget på SVT här!

Relaterad nyhet från din region
51 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta