Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Reduktionsfiske av braxen och annan vitfisk kan löna sig. Foto: Michael Utterström
Slantarna gjorde nytta – så räddades sjö i Sjöbo

Det kallas för miraklet i Sövdesjön. I sanningens namn så handlar det inte om något tvättäkta mirakel – utan om en medveten insats som gett imponerande resultat och räddat en sjö.

Både vattenvänner, sportfiskare och andra naturnjutare applåderar det som utspelat sig i Sövdesjön i Sjöbo kommun. Under tre år har det skett ett reduktionsfiske av vitfisk, med följden att siktdjupet i sjön ökat från en till sju meter. Frön grön och grumlig till klar.
– Det är nästan lite medelhavskänsla, att plötsligt kunna se sju meter rakt ner i sjön. Verkligen ett resultat långt över förväntan, säger Karl Asp vid vattenrådet för Höje å och Kävlingeån till SVT.

Det har fångats 100 ton vitfisk, främst mört och braxen, som förvandlats till biogas. Genom att de försvinner så ökas mängden djurplankton, som i sin tur äter växtplankton och förhindrar att de förökar sig ohämmat.
Med ett klart vatten så får även rovfiskar som abborre, gädda och gös lättare att jaga vitfisk, och därmed blir det en positiv spiral. Hela projektet kostade runt 800 000 kronor, och de inblandade tycker att det var värt varenda öre eftersom de fick sin ”gamla” sjö tillbaka.

Vi tipsar er om att se hela inslaget på SVT här!

Relaterad nyhet från din region
29 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta