[/caption] " /> Havsöring på västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Släpp slipsen

En slips – en utlekt smal havsöring – bör alltid få simma tillbaka för att äta upp sig oavsett om den håller minimimåttet eller inte.

Vårsäsongen bjuder ofta på härligt havsöringfiske med chans till att fånga många öringar på en dag. Väldigt många av de fiskar som fångas bär fortfarande synliga spår efter höstens lek och bör ovillkorligen återutsättas.
Västkusten kan numera skryta med ett havsöringfiske i världsklass. Hårt ideellt arbete med att restaurera vattendrag, engagerade kommuner och starka begränsningar i nätfisket har fått öringstammen i framförallt Bohuslän att öka dramatiskt. En förutsättning för att vi ska ha kvar detta fina fiske är att vi fiskar ansvarsfullt. Under vårfisket är det inte ovanligt att fångsten under en dag kan bli smått fantastisk i antal fångade öringar räknat. De allra flesta fiska som tas är dock magra och behöver äta upp sig ordentligt innan de är tillbaka i högform. Dessa smala fiskar brukar skämtsamt kallas för slipsar för att de saknar öringens spolformade muskulösa kropp och mest ser ut – som en slips. En del av dessa fiskar bär fortfarande spår av lekdräkt och är bruna till gröna i färgtonen.

En havsöring i fin kondition är helt silverblank på sidorna och kritvit under buken. Den är fast i köttet och, om du rensar den, laxrosa i köttet. Det är fiskar som denna som lämpar sig som människoföda.
Så även om havsöringen du fångar håller är längre än 45 centimeter som lagen säger att den ska vara för att du ska få behålla den släpper varje ansvarstagande havsöringfiskar som inte håller måttet av andra skäl. Och ingen ansvarstagande sportfiskare fyller frysen med sin fångst bara för att hon eller han kan.
Läs tidigare notiser om havsöring.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta