Släpp slipsen

En slips – en utlekt smal havsöring – bör alltid få simma tillbaka för att äta upp sig oavsett om den håller minimimåttet eller inte.

Vårsäsongen bjuder ofta på härligt havsöringfiske med chans till att fånga många öringar på en dag. Väldigt många av de fiskar som fångas bär fortfarande synliga spår efter höstens lek och bör ovillkorligen återutsättas.
Västkusten kan numera skryta med ett havsöringfiske i världsklass. Hårt ideellt arbete med att restaurera vattendrag, engagerade kommuner och starka begränsningar i nätfisket har fått öringstammen i framförallt Bohuslän att öka dramatiskt. En förutsättning för att vi ska ha kvar detta fina fiske är att vi fiskar ansvarsfullt. Under vårfisket är det inte ovanligt att fångsten under en dag kan bli smått fantastisk i antal fångade öringar räknat. De allra flesta fiska som tas är dock magra och behöver äta upp sig ordentligt innan de är tillbaka i högform. Dessa smala fiskar brukar skämtsamt kallas för slipsar för att de saknar öringens spolformade muskulösa kropp och mest ser ut – som en slips. En del av dessa fiskar bär fortfarande spår av lekdräkt och är bruna till gröna i färgtonen.
En havsöring i fin kondition är helt silverblank på sidorna och kritvit under buken. Den är fast i köttet och, om du rensar den, laxrosa i köttet. Det är fiskar som denna som lämpar sig som människoföda.
Så även om havsöringen du fångar håller är längre än 45 centimeter som lagen säger att den ska vara för att du ska få behålla den släpper varje ansvarstagande havsöringfiskar som inte håller måttet av andra skäl. Och ingen ansvarstagande sportfiskare fyller frysen med sin fångst bara för att hon eller han kan.
Läs tidigare notiser om havsöring.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...