Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson) Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson)[/caption] " /> Slarv hotar gössjö och öringå | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Slarv hotar gössjö och öringå
Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson)

Finjasjön har gjort sig känd som givande gössjö. (Foto: Svenne Andersson)

Skånes kanske bästa gössjö har drabbats föroreningar från flytgödsel. Inte så långt därifrån, i sydöstra Skåne, drabbades Björkaån av ett annat utsläpp. Nämligen komjölk.
Det var en gödsellagun som läckte ut stora mängder flytgödsel i ett biflöde till Tormestorpsån. Ån mynnar ut i Finjasjön som sedan tidigare är hårt ansatt av övergödning. Nu fick sjön alltså ett ovälkommet tillskott av stora mängder fosfor och kväve i form av flytgödsel. Något som inte lär förbättra sjöns status.
Enligt Jenny Olsson på Hässleholms miljöförvaltning rör det sig om ”brist i tillsyn” från lantbrukaren som äger gödsellagunen.
– Jag ska också lämna det här vidare till en miljöåklagare eftersom det rör sig om ett miljöbrott. Sedan får åklagaren ta ställning till om det är ett vanligt miljöbrott eller grovt miljöbrott, säger hon till NorraSkåne.se.

Utsläpp nummer två
Inte långt från Finjasjön ligger Tolångaån. Här rann 15 000 liter mjölk rakt ut i ån under helgen. Läckaget innebär ingen varaktig miljöfara enligt Martin Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten, men syrehalten i vattnet minskar så länge som mjölken finns kvar i hög koncentration.

– Vi kan inte utesluta att några fiskar får sätta livet till, säger Martin Andersson, yttre befäl på räddningstjänsten. Miljöenheten på Sjöbo kommun är inkopplade på ärendet.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta