Nu leker gäddan och båtklubbarnas sjösättningar närmar sig. Det är dags att göra båten färdig för sjön och du behöver inte använda giftiga färger. " /> Slipp bottenmåla båten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Måla inte batbotten med giftiga färger av gammal slentrian, utan våga prova något nytt. För fiskens skull!
Slipp bottenmåla båten

Nu leker gäddan och båtklubbarnas sjösättningar närmar sig. Det är dags att göra båten färdig för sjön och du behöver inte använda giftiga färger.
Idag målar cirka 80 procent av alla båtägare sin båt med mer eller mindre giftig båtbottenfärg för att slippa beväxning och havstulpaner. Till det går det åt drygt en halv miljon liter färg per år.
Det är naturligtvis viktigt att undvika beväxning på båtar eftersom den både påtagligt ökar bränsleförbrukningen och påverkar båtens gång. Samtidigt ska man veta att samtliga Kemikalieinspektionens godkända båtbottenfärger innehåller gifter som är skadliga för livet i vattnet.

Även de godkända färgerna påverkar fiskyngel och andra havslevande organismer.

Glädjande nog finns det numera många alternativa giftfria metoder på marknaden. Förutom att dra upp båten på land när man inte använder den, kan man använda flytande presenningar, så kallade skrovdukar, som skapar en syrefri miljö närmast botten. En mer högteknologisk lösning är ultraljud som gör att vattenorganismerna inte trivs på båten. Att mekaniskt tvätta båten, för hand, eller med hjälp av en båtborsttvätt eller högtrycksspruta, blir också alltmer populärt. Se den tecknade filmen från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna om hur du kan göra för att hålla din båt ren från påväxt.

httpv://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/6-satt-att-slippa-bottenmala

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta