Nu leker gäddan och båtklubbarnas sjösättningar närmar sig. Det är dags att göra båten färdig för sjön och du behöver inte använda giftiga färger. " /> Slipp bottenmåla båten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Måla inte batbotten med giftiga färger av gammal slentrian, utan våga prova något nytt. För fiskens skull!
Slipp bottenmåla båten

Nu leker gäddan och båtklubbarnas sjösättningar närmar sig. Det är dags att göra båten färdig för sjön och du behöver inte använda giftiga färger.
Idag målar cirka 80 procent av alla båtägare sin båt med mer eller mindre giftig båtbottenfärg för att slippa beväxning och havstulpaner. Till det går det åt drygt en halv miljon liter färg per år.
Det är naturligtvis viktigt att undvika beväxning på båtar eftersom den både påtagligt ökar bränsleförbrukningen och påverkar båtens gång. Samtidigt ska man veta att samtliga Kemikalieinspektionens godkända båtbottenfärger innehåller gifter som är skadliga för livet i vattnet.

Även de godkända färgerna påverkar fiskyngel och andra havslevande organismer.

Glädjande nog finns det numera många alternativa giftfria metoder på marknaden. Förutom att dra upp båten på land när man inte använder den, kan man använda flytande presenningar, så kallade skrovdukar, som skapar en syrefri miljö närmast botten. En mer högteknologisk lösning är ultraljud som gör att vattenorganismerna inte trivs på båten. Att mekaniskt tvätta båten, för hand, eller med hjälp av en båtborsttvätt eller högtrycksspruta, blir också alltmer populärt. Se den tecknade filmen från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna om hur du kan göra för att hålla din båt ren från påväxt.

httpv://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/6-satt-att-slippa-bottenmala

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta