Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Här har en säl varit framme och lämnat ett gäddhuvud. Foto: Peter Wållgren
SLU-studie: Gädda och abborre sälens favoritföda

Sälens predation har bidragit till att gäddan minskat kraftigt längs Östersjökusten. Det konstateras i ett examensarbete vid SLU. Studien ses som en viktig pusselbit inför framtida förvaltning.

Det är Rebecka Svensson som i ett examensarbete påvisat att gäddornas nedgång har skett i samband med ökande lokal förekomst av gråsäl. Hon har undersökt vad sälarna äter, och dietanalyserna visar att gädda utgör en betydande del av sälens föda inne i skärgården. Gädda är där gråsälens tredje viktigaste bytesart, efter abborre och strömming.

I sitt masterarbete har Rebecka Svensson analyserat data från flera olika källor för att få en helhetsbild. Hon har sammanställt uppgifter från provfisken, tävlingsfiske, sälräkningar och analyser av sälens födoval inne i skärgården.

– Rebeckas analyser tyder på att sälens predation bidragit till att gäddan minskat. Det är inget bevis, men en tydlig indikation, och Rebeckas arbete är en viktig pusselbit när vi bygger kunskap om hur toppredatorerna påverkar fiskbestånden, säger Ulf Bergström forskare vid SLU Aqua och handledare till Rebecka.
Här kan du läsa mer om resultatet från studien.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta