[/caption] " /> Slut på utsättning av odlad lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Slut på utsättning av odlad lax

Odlad lax ses som ett hot mot vildlaxen, därför tycker EU att det måste bli slut på kompensationsutsättningarna. (Foto: united-docs)

EU vill stoppa all utplantering av odlad lax i älvarna runt Östersjön redan till 2020. Orsaken är att den odlade laxen anses vara ett hot mot den naturliga vildlaxstam som finns kvar.
– Något som borde gjorts för länge sedan, säger europaparlamentariker Isabella Löwin.

Oron för att den odlade laxen ska slå ut spillran av de naturliga laxstammarna får, enligt Sr Ekot, både EU-kommissionen och EU-parlamentet att vilja slopa systemet. Beslutet får både Yrkesfiskare och Havs- och vattenmyndigheten att reagera..
– Det slår väldigt hårt och här uppe är det framförallt Lule-älvsområdet som tar skada vid en sådan reglering. Om man ska gå den här vägen så måste det ta betydligt längre tid. Då måste man se till att man får en möjlighet att bygga laxtrappor vid kraftverken och att man får till en uppvandring, säger Norrbottens yrkesfiskarförbunds företrädare Reinhold Andefors.
Håkan Carlstrand på Havs- och vattenmyndigheten anser att tiden är orimligt kort.
– Den minsta tiden att göra det här är 20 år.
Han syftar bland annat till att fiskvägar måste hinna byggas förbi kraftverken så att laxen kan leta sig uppströms för att leka.
Miljöpartiets europaparlamentariker Isabella Lövin tycker att beslutet har dröjt för länge och har svårt att förstå bärigheten i kompensationsutsättningar.

– Det är ett väldigt förlegat sätt att se på naturen. Och hade man kommit på det idag så tror jag knappast att man hade accepterat de massiva storskaliga utsättningar av odlade djur ut i den vilda naturen för att tillgodose fisket.
I onsdags belyste Svt:s Uppdrag granskning laxpolitiken, med påföljande tittarstorm. På vår sida Engagera dig kan du läsa mer om laxens situation i Östersjön och delta i en brevkampanj. Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta