[/caption] " /> Slut på utsättning av odlad lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Slut på utsättning av odlad lax

Odlad lax ses som ett hot mot vildlaxen, därför tycker EU att det måste bli slut på kompensationsutsättningarna. (Foto: united-docs)

EU vill stoppa all utplantering av odlad lax i älvarna runt Östersjön redan till 2020. Orsaken är att den odlade laxen anses vara ett hot mot den naturliga vildlaxstam som finns kvar.
– Något som borde gjorts för länge sedan, säger europaparlamentariker Isabella Löwin.

Oron för att den odlade laxen ska slå ut spillran av de naturliga laxstammarna får, enligt Sr Ekot, både EU-kommissionen och EU-parlamentet att vilja slopa systemet. Beslutet får både Yrkesfiskare och Havs- och vattenmyndigheten att reagera..
– Det slår väldigt hårt och här uppe är det framförallt Lule-älvsområdet som tar skada vid en sådan reglering. Om man ska gå den här vägen så måste det ta betydligt längre tid. Då måste man se till att man får en möjlighet att bygga laxtrappor vid kraftverken och att man får till en uppvandring, säger Norrbottens yrkesfiskarförbunds företrädare Reinhold Andefors.
Håkan Carlstrand på Havs- och vattenmyndigheten anser att tiden är orimligt kort.
– Den minsta tiden att göra det här är 20 år.
Han syftar bland annat till att fiskvägar måste hinna byggas förbi kraftverken så att laxen kan leta sig uppströms för att leka.
Miljöpartiets europaparlamentariker Isabella Lövin tycker att beslutet har dröjt för länge och har svårt att förstå bärigheten i kompensationsutsättningar.

– Det är ett väldigt förlegat sätt att se på naturen. Och hade man kommit på det idag så tror jag knappast att man hade accepterat de massiva storskaliga utsättningar av odlade djur ut i den vilda naturen för att tillgodose fisket.
I onsdags belyste Svt:s Uppdrag granskning laxpolitiken, med påföljande tittarstorm. På vår sida Engagera dig kan du läsa mer om laxens situation i Östersjön och delta i en brevkampanj. Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta