[/caption] " /> "Sluta tramsa Jämtkraft" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
"Sluta tramsa Jämtkraft"

Ska verkligen politikerna i framförallt Östersunds kommun ställa upp på sådant lagvrängeri och den missriktade satsning som ombyggnaden innebär, frågar sig Christer Borg i dagens debattartikel. (Faksimil: Östersunds-posten)

I tisdags meddelade Jämtkraft i en debattartikel att man vill återuppbygga kraftverket vid Långforsen, då med ett så kallat omlöp. Nu svarar Älvräddarna Jämtkraft och kallar deras utspel för löjväckande.
I dagens Östersunds-posten svarar Älvräddarnas ordförande Christer Borg på den debattartikel som Jämtkraft lät publicera i tisdags. Då redogjorde kraftbolagets affärsområdeschef för elproduktion, Tommy Bergh, att bolaget kommer att satsa på en renovering av Långforsens kraftstation ”som uppfyller de moderna miljökraven”.
Älvräddarna och Borg tycker Jämtkraft ska sluta tramsa och i stället riva Långforsens kraftverk.
”Berghs påstående att Långfors kraftverk är en pusselbit i omställningen av energisystemet är löjeväckande. Dessutom glömmer man att Långan är skyddad i miljöbalken från vattenkraft.”
Här kan du läsa hela debattartikeln.
Läs mer om Jämtkraft.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta